Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Au apărut mărțișoarele! Obiectele tradiționale, făcute cu pasiune și migală, ajung și în străinătate

martisoare2O femeie din Gura Humorului face mărțișoare din pasiune. Coca Aparaschivei, în vârstă de 60 de ani, confecționeză obiecte deosebite care dau un suflu nou venirii primăverii. Ea face mărțișoare sută la sută manual și susține că există o categorie a oamenilor care apreciază asta. Ideea i-a venit în urmă cu mai bine de 20 de ani după ce a observat că mărțișoarele tradiționale sunt pe cale de dispariție ira chinăzăraia a invadat piața.

„Mi-a venit pur și simplu să fac ceva natural pentru că înainte de 89 erau mărțișoare tradiționale. De foarte multe ori lumea mă apreciază că fac ceva natural și tradițional însă trec mai departe și cumpără din alte locuri”, ne-a destăinuit femeia.

femeie cu martisoarePentru că se simte criza în buzunarele sucevenilor, humoreanca a lăsat din preț așa că un mărțișor din mătase naturală costă 1 leu. Nu o interesează atât de mult câștigurile financiare cât mulțumirea oamenilor care cumpără de la ea. Mereu amabilă și gata să ajute pentru a face cea mai bună alegere, doamna Coca are clienți „doar doamnele mai în vârstă”. De-a lungul anilor a făcut mii de mărțișoare care au ajuns în USA, Canada, Franța, Germania, Spania și Italia.

„Fac mărțișoare mai mult din pasiune, și mai puțin pentru bani. După ce m-am pensionat de boală, mi-am cumpărat mătase naturală de care aveam nevoie și am început să confecționez primele mărțișoare. Nu a fost greu deloc, din contră. A fost o plăcere să văd că oamenii apreciază ceea ce fac”, ne-a spus femeia.martisoare

Face un mărțișor în 15-20 minute, în funcție de model. Pe masa sa din fața magazinul central din Suceava stau aranjate câteva modele, care mai de care mai originale. Ca să fie sigură că are marfă suficientă, doamna Coca lucrează aproape tot anul.

Sunt mărțișoare tradiționale cu diverse modele care simbolizează primăvara <frăguța>,<trifoiul>,<pătratul, steluța>. Cel mai complicat model îl fac în 15 minute, maxim 20 de minute.Pentru mine confecționarea mărțișoarelor este o relaxare și un mod plcur de a-mi petrece timpul liber”, mai povestește femeia.

martisoare1De ani de zile de când face mărțișoare a învățat să combine perfect culorile. Ea susține că este mulțumită atunci când și clientul este de partea sa.

Tinerii nu apreciază mărțișoarele tradiționale, ci persoanele mai în vârstă. Cumpără ceva simplu, elegant și de rafinament. Îmi spun că le trimit la rude au prieteni peste hotare pentru că acolo nu au așa ceva. Au fost persoane care mi-au spus că le trimit în USA, Canada, Spania, Italia, Spania și Germania”, spune femeia.

like-facebookȘnurul de mărțișor, alcătuit din două fire de mătase răsucite, colorate în alb și roșu reprezintă unitatea contrariilor, vară-iarnă, căldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric. El se poartă de la 1 martie până când se arătau semnele de biruință ale primăverii, se aude cucul cântând, înfloresc cireșii, vin berzele sau rândunelele. Astăzi, valorea mărțișorului este dată doar de creația artistică.

Pe tarabe sunt mărțișoare felicitare, vândute de la 1 leu până la 5 lei, cele cu accesorii din plastic costă și 2,50 lei. Brățările din șnur de mărțișor costă între 2 și 1o lei.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*