Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

Alertă și la Suceava din cauza unei bacterii toxice descoperită în cinci lacuri din Neamț

paraul neagra brosteni (2)Autoritățile din Suceava sunt în alertă după ce o bacterie extrem de periculoasă a fost descoperită în mai multe lacuri din județul Neamț. Prefectul județului Suceava, Constantin Harasim, a declarat, luni,  că a purtat o discuție telefonică cu omologul său din Neamț pe tema depistării bacteriei clostridium perfringens în cursurile apelor de suprafață în zona de Nord-Est a județului vecin.

like-facebookReprezentantul Guvernului în teritoriu a spus că atât Garda de Mediu Suceava, cât și Direcția de Sănătate Publică fac verificări asupra potențialelor surse potențiale de impurificare a râului Bistrița și respectiv prelevări de probe din râul Bistrița.

„În acest sens, discuția purtată cu prefectul de Neamț mi-a dat un semnal să verificăm și noi cursurile râurilor, în special al Bistriței. Am solicitat DSP un punct de vedere iar conducerea acestei instituții m-a informat că sursele de apă din județul Suceava nu au o problemă deosebită în ce privește prezența acestei bacterii. Mă refer, în mod special la orașul Broșteni și celelalte localități de la munte, cum ar fi Vatra Dornei și Crucea dar în continuare mi-am dorit să facem o analiză a apei de suprafață. Pe de o parte, Garda de Mediu a efectuat verificări asupra surselor potențiale de impurificare a râului Bistrița în zona Broșteni și așteptăm un rezultat. Concomitent, cei de la Apele Române au solicitat prin DSP Neamț, efectuarea unor analize . Astăzi, se fac prelevări de probe pe trei secțiuni , aval orașul Broșteni în secțiunea Crucea și în secțiunea aval Vatra Dornei și în termen de 48 de ore vom avea rezultate asupra încărcărilor. Sunt temperaturi pozitive și pot fi anumite impurificări dar sperăm să nu fie într-o măsură în care să pună sursele de apă și alimentările cu apă a localităților în pericol”,  a spus Harasim.

Potrivit prefectului județului Suceava, localitățile Broșteni și Crucea sunt alimentare de către afluenți ai râului Bistrița.

„Orașul Broșteni este alimentat cu apă de pe pârîul Neagra, afluent de dreapta al râului Bistrișa, Crucea are alimentare dintr-un izvor afluent de stânga tot al râului Bistrița, dar în primul rând vrem să vedem secțiunile principale ale apei de suprafață a râului Bistrița în aval de Vatra Dornei, în aval de sursa administrativă de încărcare organică este stația de epurare a municipiului Vatra Dornei. Vrem să vedem rezultatele și în ce categorie se încadrează râul Bistrița. Orice bacterie are un ric pentru sănătate. Neamțul o gestionează, iar la noi nu sunt cazuri”,  a spus prefectul de Suceava.

Toate lacurile de acumulare din amonte de municipiul Piatra Neamț sunt infestate cu bacteria clostridium perfringens, potrivit analizelor efectuate de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică și prezentate, vineri, de prefectul de Neamț Ioan Vlad Angheluță.

Astfel, prezența bacteriei, responsabilă de intoxicaţii alimentare şi gangrenă gazoasă, a fost evidențiată cu procente între 17 și 140 de unități pe 100 de mililitri de apă în lacurile Bîtca Doamnei, Vaduri, Pângărați, Izvoru Muntelui și Topoliceni.

Prefectul Ioan Vlad Angheluță a dat însă asigurări că apa furnizată populației este potabilă, iar captarea se face din sursa de adâncime a lacului de la Vaduri.

„Toate probele de apă recoltate pentru monitorizarea calității apei din rețeaua orașului Piatra Neamț, Dumbrava Roșie, Săvinești, Roznov, Zănești și Gârcina se încadrează în parametrii de potabilitate legali și provin din sursa de profunzime Vaduri. Compania Județeană Apaserv efectuează monitorizarea zilnică a calității apei furnizată consumatorilor prin rețeaua de distribuție din sursa subterană Vaduri și emite buletinele de analize aferente”, a declarat prefectul Ioan Vlad Angheluță.

Totodată, prefectul a atenționat toți consumatorii să respecte normele de igienă personală de la spălatul pe mâini și a recipienților de păstrare a apei și până la spălatul legumelor și fructelor.
Prezența bacteriei în apa lacurilor va fi monitorizată în continuare și se va efectua un studiu la nivelul întregului bazin al râului Bistrița de pe teritoriul județului Neamț.
Clostridium perfringens sunt bacterii care produc toxine extrem de dăunatoare pentru oameni. Intoxicaţiile alimentare cu Clostridium perfringens sunt adesea confundate cu gripa de 24 de ore. Oamenii încep să se simtă rău la cel mult 24 de ore după ingerarea bacteriei, au dureri de stomac şi crampe abdominale, urmate de diaree, greață, febră. Bacteria cauzează inclusiv infecţii ale rănilor.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*