Ecaterina Palibroda a plecat din Suceava la vârsta de 11 ani, pe când era elevă la Şcoala Generală nr. 9 din cartierul Obcini. Pe Caty, aşa cum îi spun prietenii, o aştepta în Portugalia mama sa, care locuia în străinătate de aproape un an, potrivit ziaruevenimentul.ro.
„Când am ajuns, nu ştiam niciun cuvânt în portugheză. M-am înscris la şcoală şi am avut profesori excepţionali care m-au ajutat foarte mult. Încercau să-mi traducă lecţiile în engleză sau franceză ca să le înţeleg. Pentru colegii mei eram o prezenţă exotică, îmi arătau obiectele şi-mi spuneau cum se numesc în portugheză”, ne-a spus Caty.
Ea a învăţat limba portugheză în câteva luni. Era o elevă foarte bună şi din acest motiv profesorii o îndrăgeau. Dascălii vedeau că avea o dorinţă fantastică să studieze, o dorinţă mai mare decât cea a localnicilor.
„Nu era vina părinţilor sau a copiilor din Portugalia. Ţine de cultură. Principalul la ei era să treci clasa. Copiii erau recompensaţi, dacă treceau clasa nu dacă aveau zece pe linie”, ne-a declarat tânăra.
După ce a terminat liceul, Caty a lucrat timp de un an la un cabinet de avocatură, unde şi-a dat seama că munca de birou nu i se potriveşte. Pasionată de limbile străine, suceveanca a urmat cursurile Facultăţii de traducere, interpretare şi multimedia.
„În Portugalia, dacă părinţii sunt cu taxele la zi, primesc o alocaţie lunară de la stat din care pot acoperi costurile facultăţii, transportul şi chiar mâncarea studentului”, am mai aflat de la Caty.
Cursuri de prim-ajutor şi apărare
După ce a terminat facultatea, suceveanca s-a angajat ca însoţitoare de bord la o companie aeriană din Dubai. Jobul i s-a potrivit mănuşă pentru că este pasionată de călătorii. Înainte de a păşi în avion a făcut trei luni de cursuri intensive fiindcă o însoţitoare de zbor trebuie să cunoască, printre altele, tehnicile de acordare a primului ajutor şi chiar tehnici de apărare, ba chiar şi proceduri de evacuare şi informaţii care ţin de partea tehnică a avioanelor. „Cel mai interesant a fost un curs cultural pe care l-am făcut, unde am învăţat să fim toleranţi, să nu judecăm, să înţelegem că putem interpreta greşit anumite gesturi pe care le fac pasagerii”, a explicat tânăra. Caty este o persoană caldă, calmă. Este vorbitoare de engleză, franceză, portugheză şi română este însoţitoare de zbor de circa trei ani.
A înotat cu rechinii şi a hrănit cangurii
Până acum, în general, Caty a avut parte de experienţe plăcute la locul de muncă. Printre altele a reuşit să vadă din aer şi de la sol cele mai frumoase colţuri ale lumii. A ajuns în Statele Unite ale Americii, în Cuba, China, Australia, Franţa, Marea Britanie, Italia. A înotat cu rechinii, a hrănit cangurii, a gustat din bucatele tradiţionale ale fiecărei ţări în parte.
„În cariera acesta înveţi foarte bine sensul expresiei Carpe diem, pentru că ai la dispoziţie 24 de ore, din momentul în care aterizează avionul până decolează din nou. Trebuie să profiţi de timp şi să reuşeşti să faci ceva care să te facă să simţi bine. Am învăţat să apreciez fiecare destinaţie şi fiecare cultură. Mi-a plăcut Moscova şi în acelaşi timp Japonia. Odată la trei luni ajung în insulele Mauritius”, a precizat suceveanca.
În călătoriile sale a văzut şi multă sărăcie.
„Am avut contact cu locuri în care sărăcia era foarte mare. În Angola şi Bangladesh prăpastia între cei bogaţi şi cei săraci este foarte mare. În Bangladesh, noi stăm într-un hotel extrem de luxos, dar când păşeşti pe stradă vezi lume în pielea goală, oameni care cerşesc lapte pentru copil, o ciocolată sau un pix. Te impresionează foarte mult şi te ajută să rămâi cu picioarele pe pământ”, a mai spus tânăra.
Caty are un stil de viaţă foarte echilibrat. Este vegetariană şi, ca să se menţionă în formă, practică baletul în Dubai, acolo unde locuieşte.
A văzut cele mai frumoase colţuri ale lumii, dar tânăra se emoţionează de fiecare dată când revine la Suceava. Acum este acasă de circa două săptămâni. Primul lucru pe care l-a făcut când a ajuns a fost să meargă la patinoar. Face acest lucru şi în Dubai, însă la Suceava este special — aici şi-a pus pentru prima dată patinele, alături de tatăl ei.