Un localnic din satul Pleșa, comuna Mănăstirea Humorului, este recunoscut atât în țară, cât și în străinătate pentru sculpturile inedite în lemn și piatră.
Bolek Maierik, în vârstă de 47 de ani, e de etnie polonă, s-a născut, a crescut și locuiește în satul său, care este una din oazele spiritului polonez în România.
Muntenii polonezi, care l-au întemeiat în urmă cu aproape 2 secole, au adus cu ei credința și limba, vii până astăzi. Bolek spune că are două patrii – cea în care trăiește, România și cea în limba căreia gândește, Polonia.
Despre Bolek se poate afirma că sensibilitatea lui particulară și talentul său a făcut din el unul din cei mai cunoscuți artiști din Bucovina. Oamenii vin sa-i vadă sculpturile în lemn și reliefurile în stâncă. Artistul dă viață naturii, stâncile devin personaje, iar lemnul capătă formă umană. Expresivitatea lucrărilor este frumos conturată, de aceea lucrările lui sunt inedite.
Printre lucrările sale se numără: monumentul în piatra Ioan Paul al II-lea din Poiana Micului-Suceava amplasat în fața primei biserici din Europa închinată Sfântului Ioan Paul al II-lea, chipuri biblice în altarul din Salina Cacica, cele 14 stațiuni din Calea Crucii sculptate în lemn, figuri istorice, voievozi ca: Mircea cel Bătrân, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazu.
„Dacă m-ar întreba cineva ce îmi doresc cel mai mult pentru țara mea a-ș răspunde fără să gândesc că aș vrea Renașterea Spiritul Traco-Dac. Unicul și Fundamentalul Spirit al acestui pământ. În clipa când dușmanii umanității, globaliști, unioști, vor să asimileze și să amestece neamurile și culturile într-o mare ciorbă, când patriotismul și apartenența la neam au ajuns niște tendințe hulite și condamnate, când Marile Spirite ale Neamului sunt murdărite și aruncate în mlaștina globalistă. Eu nu văd decât o cale: reîntoarcerea la spiritual primordial traco-dac. Am fost Zamolxieni și apoi Creștini. În fapt, Creștinismul a venit ca o mănușă pe Spiritul Traco/Dac fiindca în esență Zamolxismul a fost un Antemergator demn al Creștinismului”, ne-a destăinuit artistul.
Bolek Maierik iubește natura, asta o putem vedea și în versurile sale din albumul „Printre zei, copaci și oameni”, album editat de Uniunea Polonezilor din România.
Prima sa plachetă a for edită in 1997, la Suceava și se numește ”Încarnarea Cuvântului„. Ca poet, a participat la numeroase concursuri literare naționale și internaționale obținând numeroase premii.