Primarul suspendat Aurel Olărean este decis să se înscrie pentru un nou mandat la Primăria municipiului Rădăuți. După ce PSD a anunțat în mod oficial candidatura liderului organizației municipale, Nistor Tătar, edilul suspendat vrea din nou să intre în bătălia pentru fotoliul municipalității.
Până ce PNL va anunța în mod oficial candidatura persoanei care va reprezenta acest partid la alegerile locale din 5 iunie, Aurel Olărean, fost membru PDL, partid ce încă de anul trecut a fuzionat cu Partidul Național Liberl, vrea la cârma primăriei.
Olărean spune că va candida independent, hotărârea fiind luată după ce mai mulți rădăuțeni l-ar fi rugat să își depună candidatura.
„Nu s-a făcut nimic concret de un an și jumătate în afară de vorbe goale în presă. Interdicția de a nu se apropia de angajații primăriei va fi scoasă cât de curând pentru că a ieșit de pe camera preliminară și a început fondul procesului la instanța din Cluj. Controlul judiciar nu îi interzice să candideze”, susțin surse din anturajul lui Olărean.
Aurel Olărean are 55 de ani. El era vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Suceava a PDL iar ulterior a fost exclus. Aurel Olărean a fost reţinut de DNA în septembrie 2014, fiind acuzat că l-a şantajat consilierul local de atunci, Traian Andronachi , să voteze un proiect privind majorarea onorariului unui avocat, stabilit iniţial la 65.000 de euro, şi să se înscrie în partidul din care edilul face parte, în baza OUG 55/2014.În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi judecătorii Bogdan Bărbuţă şi Daniela Prandea, de la Judecătoria Rădăuţi, procurorul Dumitru Dîmbu şi omul de afaceri Constantin Babiuc, pentru decizii nelegale în instanţă, în cauze privind proprietatea unor imobile.
Aurel Olărean este acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, şantaj şi complicitate la şantaj.
Potrivit procurorilor DNA, în luna august 2010, primarul Aurel Olărean, în mod nelegal, a dat dispoziţie secretarului Primăriei să semneze un contract de asistenţă juridică, în baza căruia un avocat trebuia să primească de la Primăria Rădăuţi suma de 65.000 de euro, din care 15.000 de euro onorariu de succes şi 50.000 de euro onorariu fix, fără ca pentru atribuirea contractului să se fi organizat procedura de licitaţie.
Ulterior, în 28, 29 şi 31 august 2014, Aurel Olărean a ameninţat un consilier local că, în situaţia în care, în şedinţa Consiliului Local al municipiului Rădăuţi, nu va vota favorabil proiectul de hotărâre prin care era modificat în sensul dorit de edil onorariul avocatului şi nu se va înscrie, în baza prevederilor OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali, în partidul din care primarul face parte, va dispune ca soţia acestuia să fie revocată din funcţia de conducere pe care o deţinea la o instituţie aflată în subordinea primăriei, ceea ce implica şi diminuarea drepturilor salariale.În ce priveşte acuzaţia de complicitate la şantaj, procurorii au arătat că în perioada 27 ianuarie 2011 – 3 aprilie 2014, primarul Aurel Olărean, împreună cu judecătorii Daniela Mariana Prandea şi Bogdan Ilarion Costică Bărbuţă, de la Judecătoria Rădăuţi, şi cu procurorul şef al Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Dîmbu Dumitru, l-ar fi sprijinit pe omul de afaceri Constantin Gavril Babiuc să exercite presiuni pentru a determina o persoană să renunţe la dreptul de proprietate asupra unei părţi dintr-un imobil situat în municipiul Rădăuţi, având destinaţia magazin alimentar şi bibliotecă, în favoarea unei alte persoane aflate în anturajul omului de afaceri.
În perioada 1996-2004, Olărean a fost consilier local PD la Rădăuţi, iar între 2004-2008 a fost deputat din partea acestui partid. Mandatul de deputat l-a încheiat cu câteva luni înainte de termen, el demisionând din Parlament în 23 iunie 2008 întrucât a fost ales primar.