Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

CJ Suceava a pierdut terenul pe care s-a făcut depozitul de deșeuri de la Mestecăniș

groapa gunoiCurtea de Apel Cluj a anulat o hotărâre prin care Consiliul Local Pojorâta punea la dispoziția Consiliului Județean Suceava un teren de 9 hectare pentru construcția unei gropi de gunoi în  Pasul Mestecăniș. Instanța din Cluj a admis la sfârșitul săptămânii trecute recursul declarat de mai multe persoane din Pojorâta împotriva unei decizii a Tribunalului Suceava din 2015, care dăduse dreptate administrației locale din Pojorâta.

Curtea de Apel Cluj a dispus casarea în intregime a hotărârea Tribunalului Suceava. Decizia este definitiva si executorie. Autoritățile locale au dat unde verde construcției gropii ecologice, pe vârful pasului Mestecăniș la 1086 m.  Aici ar urma să fia adunate deșeurile menajere din zona de munte a județului Suceava. Construția gropii de gunoi a stârnit numeroase discuții de la nivel județean până la nicel central, însă  investiția a continuat fără ca vreo instituție să dea un ordin de sistare a lucrărilor.
Contractul a fost semnat în ianuarie 2013 cu asocierea dintre firma austriacă Bilfinger Baugesellschaft mbH și compania românească SC Concret Construct AG SRL, costă peste 27 de milioane de lei fără TVA și, împreună cu un alt depozit de deșeuri din localitatea  Moara, face parte dintr-un proiect mai mare denumit “Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Suceava”, proiect finanțat din fonduri Europene.

like-facebookDepozitul de deșeuri de la Pojorata avea prevăzută o capacitate de 350.000 de tone.  Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, justifica în 2013 astfel groapa de gunoi de la Pojorâta: „Decizia cu aplasamentul s-a luat în 2008-2009 și nu eram eu atunci preledintele CJ să vă pot răspunde. Explicația tehnică este că pentru județul Suceava, din rațiuni de organizare teritorială și ca populație, proiectul nu a putut fi gândit cu un singur depozit undeva central. S-a adoptat soluția pentru partea de câmp-deal și zona de munte. Așa s-a stabilit în conformitate cu capitolul de mediu și procedurile europene .Strict despre locația din Pojorâta, aceasta a fost legată de acces la groapa pentru că acel loc este oarecum concentric față de toate localitațile din bazinul de munte. Ea colectează odată din bazinul Dornelor și din partea Câmpulung, Sadova, Valea Moldovei, Izvoarele Sucevei. Era cea mai bună locație pentru ca acest proiect îl faci cu bătaie de termen lung și trebuie să ții cont în primă instanță și de costurie de transport. Zona respectivă unde se construiește depozitul este ferită de vizibilitate. Acolo este un fel de groapp intermediară.Ea nu va impacta mediul și nici partea peisagistică. Este gândită în felul acesta.Nu exista pericol de miros sau altceva. În momentul in care va fi pus în funcțiune depozitul, el va fi utilizat pe straturi. Se depun straturi de deseuri, după care se depune pământ de umplutură peste, se compactează și tot așa. Intrarea în sit se face într-o zonă de sortare, o platforma de sortare finala care va recupera partea de hârtie/carton, plastic, metale și alte materiale recuperabile, urmând ca apoi să fie depozitat deșeul final. La depozitul de la Pojojorâta vor fi transportae toate deșeurile menajere de la gospodării. Nu ete vorba de deșeuri periculoase”,  susținea Nechifor.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*