Fostul șef al Poliției de Frontieră Siret, comisarul șef Nelu Fediuc, a cerut instanței să-i fie revocată măsura controlului judiciar. Tribunalul Suceava a dispus, însă, luni, ca fostul șef al Sectorului Poliției de Frontieră Siret să rămână sub control judiciar.
Totodată, instanța a dispus și o serie de obligații și măsuri restrictive pentru ofițerul de poliție de frontieră.
Potrivit deciziei, instanța „constată legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar luată prin încheierea nr.64/17.10.2014 pronunţată de Curtea de Apel Suceava în dosarul nr.7028/86/2014/a1, modificată prin încheierea de şedinţă din data de 25.03.2015, pronunţată de Tribunalul Suceava în dosar nr. 7028/86/2014, rămasă definitivă prin necontestare la data de 28.03.2015, faţă de inculpatul Fediuc Nelu, trimis în judecată pentru săvârşirea a 4 infracţiuni de „luare de mită”; 4 infracţiuni de „influenţare a declaraţiilor”, şi 1 infracţiune de „tentativă la abuz în serviciu”. În temeiul art.208 alin.5 Cod procedură penală menţine măsura controlului judiciar luată faţă de inculpatul Fediuc Nelu”.
Totodată, Tribunalul Suceava a dispus ca pe durata măsurii controlului judiciar inculpatul Fediuc Nelu trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi şi libertăţi, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată instanţa sau organul judiciar în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către instanţă, conform programului de supraveghere întocmit de acesta sau ori de câte ori este chemat. În acest sens, se desemnează ca organ judiciar de supraveghere Poliţia oraşului Siret, judeţul Suceava; să nu depăşească limita teritorială a teritoriului României, decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei; să nu se apropie de şi să nu comunice, direct sau indirect, pe nicio cale, cu martorii Pascari Angela, Olariu Cezar Andrei, Adochiţei Cristian Marius, Voloc Marian, Robu Gheorghe, Nădejde Daniel Vasile, Crăciun Radu şi Hetriuc Cezar.
Instanța atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor impuse în sarcina sa, controlul judiciar poate fi înlocuit cu măsura arestării preventive. Măsura dispusă va fi comunicată conform art. 215 alin. 5 Cod procedură penală, inculpatului, poliţiei în a cărei rază locuieşte acesta, Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date Bucureşti şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, pentru a proceda în consecinţă potrivit competenţelor ce le revin. Tribunalul a respins cererea formulată de inculpat, prin apărător, de revocare/modificare a măsurii preventive a controlului judiciar, ca neîntemeiată. Decizia Tribunalului poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare.
Până în prezent, comisarul-şef Nelu Fediuc a fost trimis în judecată în două dosare. În primul dosar, fostul şef al SPF Siret este acuzat că a susţinut şi protejat gruparea condusă de Dumitru Horga, preot în localitatea botoşăneană Cândești. Gruparea a introdus ilegal în ţară circa 300.000 de pachete de ţigări şi a acţionat în perioada 19 august 2008 – 03 martie 2009, prejudiciul adus bugetului de stat fiind calculat la 1.581.302 de lei.
În acest dosar, Fediuc este acuzat de comiterea următoarelor infracţiuni: inițiere sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracțional în vederea săvârșirii de infracțiuni (varianta sprijinirii); folosire în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (9 acte materiale); 4 infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; luare de mită.
În al doilea dosar, aflat la aceeaşi instanţă ca şi primul, respectiv Tribunalul Suceava, Nelu Fediuc trebuie să răspundă pentru 4 infracţiuni de luare de mită, 4 infracţiuni de influenţare a declaraţiilor şi o infracţiune de tentativă de abuz în serviciu.