Miercuri 26 Iunie 2024, Actualizat acum 177 zile 12:00 am

Aproape 60 de incendii, de la începutul lunii, în județ, din cauza burlanelor și a coșurilor de fum necorespunzătoare

incendiu2Analiza statistică a incendiilor produse în judeţul Suceava, de la începutul anului 2016, arată că din totalul de 78 incendii, 58 au avut drept cauză burlanele şi coşurile de evacuare a fumului şi gazelor amplasate necorespunzător sau neizolate termic faţă de materialele de construcţie combustibile, necurăţate şi neverificate periodic. Pagubele produse în urma acestor sinistre depăşesc 500.000 de lei.

like-facebookUn astfel de incendiu a izbucnit în noaptea de 20 ianuarie, în jurul orei 1:30, la o locuinţă particulară din localitatea Valea Moldovei. Echipajele pompierilor militari de la Garda de Intervenţie Gura Humorului şi de la Detaşamentul Câmpulung Moldovenesc, ajutate de voluntarii din localitate, au luptat cu flăcările mai bine de 4 ore.

Cel mai probabil, efectul termic generat de coşul de fum amplasat necorespunzător faţă de materialele combustibile a cauzat incendiul care a mistuit acoperişul casei, obiecte de mobilier, tâmplărie din PVC, aparatură electrocasnică, materiale textile şi instalaţia electrică. Flăcările au degradat faţada casei, instalaţia sanitară şi alte bunuri. Din fericire, pompierii au lichidat incendiul şi au salvat restul casei, anexele gospodăreşti şi locuinţele aflate în imediata apropiere.

Grav este faptul că multe din aceste incendii s-au produs şi la construcţiile noi, nu doar la casele bătrâneşti, la care majoritatea oamenilor se gândesc când aud despre un incendiu la coşul de fum.

Din această cauză, trebuie să precizăm că prin activitatea de avizare/autorizare pe linia securităţii la incendiu se elimină greşelile de proiectare şi execuţie a sistemelor de încălzire, chiar dacă nu toate construcţiile se supun avizării/autorizării (de exemplu: blocurile fără mansardă, sediile de birouri cu suprafaţa mai mică de 600 mp şi altele). De aceea, este necesară responsabilizarea tuturor factorilor, începând din faza de proiectare, la executant şi diriginte de şantier, terminând cu recepţia şi exploatarea construcţiei, privind respectarea legislaţiei şi a reglementărilor tehnice în vigoare. Neregulile sunt generate începând cu faza de proiectare, prin neîntocmirea proiectului pentru faza detalii de execuţie.

Amintim câteva greşeli frecvent întâlnite la proiectarea şi execuţia coşurilor de fum:

În primul rând, nu se protejează elementele de construcţii combustibile ale clădirilor, la nivelul în care sunt străpunse de către coşurile de fum sau coşul de fum este executat în contact direct cu materialele combustibile;

Apoi, se plachează peretele exterior al coşurilor cu materiale combustibile (de exemplu polistiren expandat, ceea ce nu este recomandabil);

Planşeele combustibile sunt străpunse, fără a se păstra o distanţă minimă între coş şi elementele din lemn ale planşeelor – distanţă care de regulă trebuie să fie de minim 24 de centimetri;

Nu se completează spaţiul dintre coşul de fum şi elementele de construcţie combustibile din apropiere, cu materiale termoizolatoare incombustibile – realizându-se astfel o manşetă de protecţie şi/sau un separator;

Nu în ultimul rând, o altă greşeală constă în proiectarea sau execuţia greşită a înălţimii coşului de fum.

Precizăm faptul că, potrivit legislației în vigoare, proiectanţii şi executanţii lucrărilor de construcţii sunt obligaţi să cuprindă în documentaţiile pe care le întocmesc, măsurile de apărare împotriva incendiilor, specifice naturii riscurilor pe care le conţin obiectivele proiectate.

De asemenea, reprezentanţii autorităţilor locale, prin Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, trebuie să pună în aplicare legislaţia în vigoare care precizează că, înainte de începerea sezonului rece, se controlează instalaţiile şi sistemele de încălzire (existente la operatorii economici din subordinea unităţii administrativ-teritoriale, instituţiile publice, locuinţele şi gospodăriile populaţiei), cum sunt surse de căldură, conducte, corpuri şi elemente de încălzire, sobe, coşuri şi canale de fum, şi se înlătură defecţiunile constatate, asigurându-se funcţionarea la parametrii normaţi.

Sursa: Comunicat ISU Suceava


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*