Ovidiu Tuduruţă, în vârstă de 25 de ani, un nevăzător din Suceava, conduce un departament intern din cadrul Forumului European al Dizabilităţii de la Bruxelles, principalul organism reprezentativ în elaborarea de politici publice pentru persoane cu handicap. A câştigat un mandat până în anul 2017, fiind singurul sucevean care lucrează în această structură la Bruxelles. El este absolvent al Universității Babeș-Boliay, instutuție de învățământ superior de stat care l-a primit cu brațele deschise. Suceveanul a ajuns inițial la Cluj de la Suceava la o școală specială pentru nevăzători.
„Le vorbesc colegilor despre Bucovina. Le spun că în Bucovina şi câinele latră altfel. În Bucovina mâncarea încă are miros, cozonacii încă au miros, liniştea-i altfel… şi lumea este altfel… Bucovina este o oază şi am prezentat-o colegilor ca pe o oază de relaxare. Este un privilegiu că m-am născut aici. Bucovina este un centru energetic”, susține suceveanul.
Odată ajuns în Cluj s-a implicat în acțiuni de voluntariat, a colaborat cu Asociatia Româna de Dezbateri, Oratorie și Retorică și este membru Pontes.
Când vine vorba despre dizabilitatea lui, Ovidiu povestea jurnaliștilor că cum s-a intâmplat.
„Aveam în jur de 9 ani și mă jucam cu copiii. Am fost lovit la ochi, iar din neglijența medicilor am rămas fără vedere pe toată viața. Eram la Iași și trebuia doar să primesc minim de îngrijire”, susținea Ovidiu.
Spunea că i-a fost mai greu la început, dar apoi cu timpul s-a obișnuit. Nu mai era nimic de făcut, așa că a învățat să se descurce, l-au ajutat mult imaginile întipărite în minte dinaintea accidentului.
Președintele AREAS Suceava,Vasile Gafiuc, lucrează cu Ovidiu de ani buni.
,,Lucrez cu Ovidiu din 2009, l-am întâlnit la Cândești, unde aveam un proiect în implementare, Economia Bazate pe Cunoaștere și el frecventa PAPI (Punct de Acces al Publicului la Informații , implementat și dezvoltat de către mine prin Asociația ACDC. Era vara anului 2009, în 2010 l-am invitat la Conferința CEFEC din Cambridge UK și atunci l-am descoperit mai bine deoarece am călătorit cu el, am stat în acceași camera și am discutat despre problema incluziunii persoanelor cu dizabilități. Eu am uitat de multe ori de dizabilitatea lui și este absolut ca și oricare coleg al meu. Are acces la informație, scrie emailuri, sms și utilizează internetul foarte mult. Are device-uri adaptate la nevăzători care îi traduc din scris prin voce toate informațiile.Din 2010 ne-am făcut o strategie comună de promovarea economiei sociale ca singurul instrument eficient de incluziune pe piața muncii a grupurilor vulnerabile și în 2012 când am preluat noi Secretariatul General al celei mai mari umbrele de Economie Socială din Europa, adica noi -AREAS și eu ca Secretar General l-am propus pe Ovidiu să ne reprezinte umbrela în cadrul EDF European Disability Forum și să facă față cu brio la provocarile acestei structuri, cu deplasări la Bruxelles, cu conferințe internaționale, propuneri legislative, întâlniri de lucru în Europa și dezbateri pe problema accesibilității și economiei sociale. Chiar acum Ovidiu este la noi în birou fiind în Suceava de 2 săptămâni și lucram intens pentru planificarea anului 2016”, ne-a destăinuit Vasile Gafiuc.