Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Sucevean suspect de malarie, dus la Spitalul de Boli Infecțioase din București

elicopter smurdUn bărbat de 34 de ani din Plopeni, Salcea, a ajuns în stare gravă, luni, la Spitalul Județean Suceava, fiind suspect de malarie. Bărbatul avea dureri de cap, grețuri, frisoane și febră și era în stare de semi-conștiență.

Medicii suceveni au decis transferul său la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București. Bărbatul abia se întorsese de la muncă din Coasta de Fildeș.

Potrivit Wikipedia, malaria este o boală infecțioasă transmisă de țânțarul anopheles, care se manifestă prin friguri puternice și intermitențe. Malaria este o boală infecțioasă larg răspândită în regiunile tropicale și subtropicale. Între 300 și 500 de milioane de persoane sunt infectate anual; aproximativ 1 – 3 milioane mor în fiecare an, cei mai mulți fiind copii din Africa sub-sahariană.

like-facebookMalaria este una dintre cele mai frecvente boli infecțioase și este o adevărată problemă de sănătate publică; este cauzată de paraziți din genul Plasmodium (Regnul Protozoa). Cele mai grave forme ale bolii sunt cauzate de Plasmodium falciparum și Plasmodium vivax, dar și alte specii înrudite (Plasmodium ovale and Plasmodium malariae) pot infecta oamenii. Grupul de specii din genul Plasmodium care produc boli la om au fost denumite „paraziți ai malariei”.

Aceștia sunt transmiși de femela țânțarului anofel. Paraziții se înmulțesc în globulele roșii din sânge, cauzând simptome cum ar fi febra, anemia, simptome de gripă și, în cazuri severe, coma și moartea. Infectarea poate fi prevenită eliminând posibilitățile de a fi înțepat de țânțari (plase pentru țânțari, substanțe care îi îndepărtează, sau eliminarea bălților și locurilor de dezvoltare a țânțarilor).

Din păcate, nu există nici un vaccin eficient pentru malarie. Pentru a reduce riscul infectării pot fi folosite (în mod continuu) anumite medicamente, dar acestea sunt prea scumpe pentru cei mai mulți dintre oamenii care trăiesc în zonele de risc. Malaria este tratată cu medicamente antimalarice cum ar fi Hidroxiclorochina; în ultimul timp rezistența la aceste medicamente (mecanism similar Rezistenței la antibiotice) este tot mai răspândită. O metodă considerată eficientă este combaterea înțepăturilor de țânțari prin aplicarea pe haine a substanței dietiltoluamid.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*