Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Medicamente pentru impotenţă, decontate prin falsuri de un medic timp de trei ani

medicamente-expirate3-300x177Un medic primar care deţine un cabinet de medicină de familie la Hănţeşti a fost trimis în judecată pentru comiterea mai multor infracţiuni, după ce ar fi falsificat, într-un interval de trei ani de zile, 116 reţete medicale. Mecanismul era unul complicat şi simplu în acelaşi timp.

Acesta prescria medicamentele pe numele unor pacienţi din baza sa de date, care aveau dreptul legal de a beneficia de acestea compensate în proporţie de 90%, trecând în reţete afecţiuni medicale fictive. În toate cazurile medicul a decontat acelaşi medicament, pentru deficit de testosteron, indicat, printre altele, pentru producţie spermatică anormală şi disfuncţie erectilă, scrie Monitorul de Suceava.

Cine erau beneficiarii medicamentului din reţete

like-facebookNeregulile au ieşit la iveală, în primă fază, în urma unui control al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, care a constatat că, în perioada 2010-2013, medicul primar de medicina familiei din cadrul Cabinetului Medical Individual Zaharia Viorel – Hănţeşti a prescris în fals reţete medicale având ca obiect medicamentul Nebido – injectabil. Medicamentul reprezintă o terapie de substituţie cu testosteron, pentru hipogonadismul masculin (o afecţiune în care organismul nu produce suficient testosteron, hormon sexual care joacă un rol esenţial în creşterea şi dezvoltarea băieţilor la pubertate, apoi în integrarea psihosexuală a bărbaților; nivelul redus al testosteronului se asociază cu simptome de diminuare libido, disfuncţie erectilă, reducerea masei musculare, reducerea densităţii minerale osoase, depresie, anemie). Una din principalele indicaţii ale medicamentului este pentru pacienţii care suferă de impotenţă.

Plângerea a fost înregistrată iniţial la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, de unde a fost trimisă pe cale administrativă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava.

Procurorul de caz a audiat marea majoritate a oamenilor care figurau în reţete că au beneficiat de acest medicament. Este vorba de copii cu vârste de aproximativ 15 ani şi veterani de război, cu vârste de 90 de ani, sau chiar mai în vârstă. Nici unul dintre aceştia, a rezultat din anchetă, nu a beneficiat vreodată de acest medicament şi habar nu aveau de reţetele de pe numele lor.

 

Mecanismul prin care ajungeau medicamentele la doctor

Din ancheta procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a rezultat că inculpatul a utilizat baza de date cu pacienţii care aveau calitatea de asigurat, identificând persoanele care beneficiau de decontarea maximă prevăzută de lege. Acesta atesta apoi în fals, fără a avea la bază documentele obligatorii de la medicul specialist, că aceştia sufereau de anumite afecţiuni care ar fi justificat, teoretic, administrarea medicamentului Nebido. Completa apoi reţetele cu datele pacientului şi semna la rubrica „primitor”, ridicând personal medicamentul din mai multe farmacii din municipiul Suceava.

Încercând să nu dea prea mult de bănuit, medicul de familie a prescris medicamentele prin rotaţie, la intervale de timp rezonabile, pe numele mai multor pacienţi.

În cazul unui pacient în vârstă de 91 de ani de exemplu, medicul l-a diagnosticat din pix pe bărbat cu disfuncţie testiculară şi a ridicat în mai multe rânduri în numele său medicamentul injectabil, pentru perioade de 90 de zile. Numărul de reţete falsificate per pacient a fost de la două-trei până la opt reţete pe un nume. Procurorii au identificat 40 de pacienţi în numele cărora medicamentul a fost ridicat ilegal.

Unde au ajuns medicamentele? Varianta doctorului

O întrebare care nu are un răspuns cert este ce a făcut doctorul cu medicamentul. Chiar dacă bănuielile anchetatorilor sunt altele, nu s-a putut proba că acesta le valorifica mai departe.  Pe parcursul audierilor, medicul şi-a recunoscut faptele şi le-a pus pe seama unor probleme medicale personale. Acesta a indicat că suferă de mai bine de 30 de ani de o inflamaţie cronică ce afectează în principal coloana vertebrală şi articulaţiile şi avea cunoştinţă că Nebido mai este utilizat şi ca anabolizant proteic pentru întărirea musculaturii. El a declarat în faţa procurorului că, având dureri mari, a început să folosească acest medicament din anul 2010.

Reporterii Monitorului de Suceava au încercat ieri să-l contacteze pe medic, în încercarea de a detalia punctul de vedere al acestuia. Acesta nu a răspuns însă la nici unul din telefoanele mobile pe care le foloseşte.

Prejudiciul este de aproape 130.000 de lei

Cum nu a fost identificat vreun cumpărător al acestor medicamente, varianta doctorului nu poate fi contrazisă deocamdată prin probatoriu.

În aceste condiţii inculpatul a fost trimis în judecată pentru comiterea a trei infracţiuni: „fals intelectual în formă continuată”, „uz de fals în formă continuată” şi „înşelăciune în formă continuată”.

Prejudiciul total calculat de CAS Suceava în acest caz este de 127.733 de lei, din care 98.000 de lei reprezintă valoarea compensată decontată de la bugetul de stat.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*