Joi, 10 decembrie 2015, la Milişăuţi, Grădiniţa cu Program Normal Milişăuţi şi Şcoala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” din Şcheia au sărbătorit Ziua Mamei Terra (Terra Madre Day) – ziua mâncărurilor tradiţionale specifice zonei Milişăuţi şi Şcheia, promovate în cadrul mişcării Slow Food.
La GPN Milişăuţi, copiii grupei mijlocii, grupa „Licurici”, şi elevii clasei a II – a de la Şcoala Şcheia au desfăşurat activităţi menite să le îmbunătăţească obiceiurile alimentare, deschiderea apetitului spre bucatele pregătite ca odinioară de bunici în defavoarea produselor fast – food şi a alimentelor nesănătoase cu E-uri şi conservanţi.
Organizatorii, prof. Georgeta Laurus, prof. Rodica Popescu şi ec. Iuliana Buzuleac şi-au dorit să le insufle copiilor idei despre preţuirea portului popular tradiţional local, despre alimentele şi obiceiurilor alimentare tradiţionale, formarea unei atitudini pozitive faţă de alimentaţia Slow Food şi de evitare a alimentelor produse industrial în favoarea celor făcute de casă.
Copiii, îmbrăcaţi în costumele populare specifice zonelor Şcheia şi Milişăuţi, au degustat câteva din preparatele pregătite de organizatori şi părinţi pentru această sărbătoare: sărmăluţe, pâine de casă, prăjituri de casă şi sucuri naturale din fructe.
Preşcolarii grupei „Licurici” au dăruit borcane cu dulceţuri, murături sau alte conserve de iarnă, făcute de mamele şi bunicile lor şi etichetate frumos de ei, invitaţilor lor, elevii clasei a II – a de la Şcoala Şcheia.
Pentru următoarea întâlnire elevii clasei a II – a şi-au propus să recicleze borcane şi sticle goale pentru a fi umplute cu conserve pentru iarnă de mamele şi bunicile copiilor din Grupa „Licurici”, de la GPN Milişăuţi şi să planteze împreună cu aceştia în curtea grădiniţei din Milişăuţi copaci fructiferi.
Aceste activităţi au fost realizate în cadrul Proiectului ecologic desfăşurat în parteneriat cu Primăria Comunei Şcheia, School After School Mihoveni, Eco Grădiniţa Milişăuţi şi Eco-Şcoala „Dimitrie Păcurariu” Şcheia, proiect intitulat „Tradiţii locale în alimentaţia românească”.