Ansamblul muntenilor polonezi Solonczanka din localitatea suceveană Solonețu Nou a reprezentat Uniunea Polonezilor din România la „Ziua minorităților naționale”, eveniment ce s-a desfășurat în perioada 4-7 decembrie, la Sinaia.
Manifestarea a fost organizată de Guvernul României prin Departamentul pentru Relații Interetnice și a debutat cu o serie de seminarii după cum urmează:Modele de conviețuire interetnică în secolul XXI -comunitățile evrei, maghiari, greci, germani din județul Brașov, Gestionarea proiectelor derulate din fonduri bugetare, Evaluarea şi raportarea tehnică și financiară și Performanțe și personalități din rândurile minorităților naționale.
Seminariile au fost coordonate de secretarul de stat Aledin Amet, Carmen Stamate de la Serviciul Financiar și Rodica Precupețu, consilier secretar de stat.
În discursul său, secretarul de stat, Aledin Amet a declarat că minoritățile din Bucovina sunt întotdeauna sprijinte de Guvernul României iar fondurile obținute, chiar și în realizarea proiectelor, sunt prin sprijinul Guvernului României, mulțumind statului roman pentru sprijinirea minorităților naționale din România.
A fost adusă în discuție și schimbarea datei sărbătoririi Zilei minorităților naționale din 18 decembrie în data de 21 mai, dat fiind faptul că luna decembrie este o lună plină atât sărbătorilor cât și a faptul că anul bugetar se încheie la mijlocul lui decembrie.
În cea de-a doua parte a programului a urmat partea culturală și anume, prezentarea costumelor populare ale nimorătăților din România. Și-au etalat portul tradițional 18 minorități din România,port popular specific din diferite zone ale țărilor de origine. Fiecare comunitate a fost reprezentată de un cuplu îmbrăcați în costume specific iar aceștia și-au prezentat pe rând din ce este compus costumul ce-l purtau.
La final s-a făcut un tablou și o paradă a costumelor tradiționale a celor 18 etnii ce conviețuiesc în România. Programul a continuat cu prezentarea de cântece și dansuri specific etniilor. O parte dintre comunitățile etnice au anticipat sărbătoarea Crăciunului și au pregătit un moment de colinde și scenete de Crăciun. Și reprezentanții Uniunii Polonezilor din România au susținut un concert alcătuit din colinde atât în limba română și polonă pentru a fi înțelese de publicul majoritar.Întregul program cultural a fost prezentat de reprezentatul DRI, Alina Bărbință.
A doua zi, în program o fost prevăzută vizitarea Castelelor Peleș și Pelișor, una din cele mai frumoase bogății istorice pe care le are România la ora actuală. Un loc aparte l-a avut masa rotunda cu participarea reprezentanților Consiliului Minorităților Naționale și DRI cu tema „25 de ani de la înființarea organizațiilor ce aparțin minorităților naționale”.
Reprezentanții minorităților din România și-au prezentat activitatea desfășurată în decursul acestor ani și de asemenea au adus în discuție diferite probleme cu care se confruntă. În ultima zi a evenimentului s-a desfășurat seminarul cu tema „Modele de bune practici și priorități pentru 2016”, și întâlnirea de lucru „Stabilirea obiectivelor și a ariilor tematice prioritare pentru DRI în anul 2016”.