Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Hramul „Cizmarilor” la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Suceava

hram cizmariBiserica „Adormirea Maicii Domnului” din Suceava a prăznuit, sâmbătă, hramul cizmarilor. La lăcașul de cult, situat în spatele Grupului Școlar 2 din municipiul reședință de județ, hramul a devenit o sărbătoare a enoriașilor acestei parorhii dar și a breslei cizmarilor care își cinsteasc această meserie de sute de ani.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu preotul paroh Iustin Nistoroaia Iustin . Pe lângă pomenirea ctitorilor vii și adormiți au fost pomeniți în cadrul unei rugăciuni speciale toți meseriașii, dar în special cizmarii.
like-facebook
Biserica are trei hramuri, de 15 august, de 8 august și de 21 noiembrie când în această din urmă zi este sărbătorită breasla cizmarilor. Biserica a împlinit în acest an 665 de ani de la prima atestare documentarăia breasla cizmarilor reunită în cadrul acestui sfânt lăcaș avea obligația de a crea cele necesare desfășurării rînduielilor bisericești.

„Din cele mai îndepărtate vremuri s-a pus un preț pe acești cizmari. Erau credincioși, gospodari, oameni recunoscuți pentru mâna de lucru bună. Trebuie să ne bucurăm de rodul muncii lor. Pe vremea lui Alexăndrel Vodă exista o tendință ca breasla cizmarilor avea în intenție să se unească în asociații. Mai mult, aveau obligația să se înroleze în armată și să vegheze la granițele țări. Fericirea este că suntem uniți indiferent ne necazurile care ne apasă. Steagul este semnalul de participare, perspectivă, credință și întărirea pe viitor a acestei bresle. Lumânare are acum 80 de cm, arătând că pot dăinui peste veacuri. Să-i pomenim pe cei care au plecat la ceruri și să ne rugăm și pentru cei vii. Dacă a venit capitalismul nu e ușor”, a spus preotul Ion Nistoroia.

Breasla cizmarilor suceveni este singura breaslă care-şi continuă neîntrerupt vieţuirea din anul 1813.
Biserica Adormirea Maicii Domnului este ctitorită în anul 1639 de călugăriţele Nastasia şi Anghelina, pe locul în care, la 1395, boierul Iaţcu (Iaţco) din Mavrovlahia a ridicat mica mănăstire Panaghia din Iţcanii Vechi, prima mănăstire de călugăriţe din Moldova. „Dumnezeu să binecuvânteze meseria onestă”, este mesajul care stă scris pe un document al breslei cizmarilor.
Steagul breslei cizmarilor

La sărbătore au venit cizmari din zonele apropiate Sucevei între care cei din Udești, Bosanci, Șcheia, Sf. Ilie și municipiul reședință de județ. Dintre însemnele de asociere, steagul breslei cizmarilor din Suceava, asociație care se îngrijea inițial de Biserica Vovidenia, dispărută în secolul XVIII, motiv pentru care meseriașii cizmari și-au ales ca lăcaș patronal Biserica Adormirea Maicii Domnului din Ițcanii Vechi, se păstrează și astăzi.

Steagul vechi de peste 180 de ani a fost preluat de autorități și expus la Muzeul de Istorie în locul lui,cizmarii aducând altul care este păstrat în sfântul locaș împreună cu o lumânare de ceară pură , veche de peste 150 de ani. Steagul cu însemnele breslei cizmarilor este scos în fiecare an într-o procesiune, la data de 21 noiembrie, când se serbează hramul “Intrării în Biserică a Maicii Domnului”.

Cizmarii erau renumiți mai ales înainte de 1989 și făceau parte din categoria meșteșugarilor ,fiind reuniți la acea vreme în cadrul cooperaților meșteșugărești alături de cojocari.

„Steagul care se află astăzi în biserică a existat și pe vremea răposatului. Este scos numai în această sfântă zi iar alături de ea în memoria cizmarilor tot numai astăzi este aprinsă o lumânare de ceară. Era de 1,80 metri dar acum a ajuns la 80 de cm. Ce este mai grav este că fii noștri nu sunt tentați de această meserie și nici nu se face nimic pentru încurajarea lor”, ne-a spus unul dintre cizmari prezent la slujbă.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*