Veştile nu sunt bune pentru amatorii sporturilor de iarnă. Pârtia de schi de la Câmpulung Moldovenesc nu va fi gata nici în acest an. Anunţul a fost făcut de primarul localităţii, Mihăiţă Negură. El a explicat că lucrările care au fost executate începând cu 2009 au intrat în conservare încă din anul 2013, din lipsă de finanţare.
În plus, unele lucrări executate s-au deteriorat deja, ceea ce face ca şi valoarea proiectului să crească.
„Avem inclusiv alunecări de teren pe traseul pârtiei, pentru că au fost sistate lucrările. Am făcut o expertiză tehnică, ştim exact cât costă stricăciunile, peste 400.000 de euro”, a precizat Negură.
Primarul a explicat că dezvoltarea municipiului de la poalele Rarăului depinde şi de finalizarea pârtiei.
„Câmpulung a pierdut cel puţin 400 de locuri de muncă, din cauza nefinalizării pârtiei de schi. Avem pensiuni care s-au închis, din cauză că pârtia nu este gata. Avem administratori care au sistat construcţia unităţilor de cazare din aceeaşi cauză. Pentru noi, pârtia de schi este extrem de importantă”, a spus Negură.
Alesul local susţine că vina acestui neajuns o poartă statul român, care a sistat alocările de la bugetul de stat pentru construcţia pârtiei în 2013, deşi investiţia face parte din programul naţional „Schi în România”.
Pentru finalizarea investiţiei ar mai fi nevoie de 3 milioane de euro.
„Noi nu avem bani ca să finalizăm această investiţie. Sper ca actualul Guvern să ne ajute să terminăm pârtia, care-i importantă nu doar pentru noi, ci pentru toată România”, a afirmat Negură.
Primarul a mai spus că din 2012 încoace, senatorul PNL, Gheorghe Flutur, a cerut suplimentarea fondurilor pentru pârtia de schi de la Câmpulung Moldovenesc, dar în zadar. Amendamentele care au fost depuse la Legea bugetului, au fost respinse. şi preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, a spus, în mai multe rânduri, că susţine şi înţelege importanţa construcţiei pârtiei, dar aspectul i-a ajutat prea mult pe câmpulungeni.
Pista de la Câmpulung Moldovenesc are două tronsoane. Primul este finalizat în proporţie de 82%. Tronsonul se întinde pe 2,6 kilometri şi care include inclusiv o telegondolă, care a fost deja instalată. Telegondola parcurge un traseu de aproape 2 kilometri şi are 36 de telecabine.
„Acest obiectiv are o lungime de 2514 m, zona de plecare este situată la cota 765, iar zona de sosire este situată la cota 1220, capacitatea de transport a instalaţiei este de 1.008 persoane/oră. Instalaţia este finalizată încă din luna august 2012”, a declarat Mihăiţă Negură. Lucrările la cel de-al doilea tronson nu au început încă.
Construcţia primului tronson al pârtiei de schi de la Câmpulung Moldovenesc costă aproximativ 14 milioane de euro. 10 milioane de euro au fost alocaţi de Guvernul PDL în perioada 2009-2012 şi peste un milion de euro a plătit Primăria municipiului.
Sursa: ziarulevenimentul.ro