Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Sucevenii riscă să rămână, din nou, fără căldură și apă caldă

calorifer receAsigurarea căldurii şi apei calde în municipiul Suceava riscă să fie blocată de imposibilitatea furnizorului de a mai produce energie termică, din cauza lipsei fondurilor necesare refacerii stocurilor de biomasă.
O primă măsură luată de Bioenergy Suceava, firma care gestionează moderna centrală pe biomasă din lunca Sucevei, este cea de reducere a cantităţii de energie termică produsă, pentru a limita consumul de combustibil, în condiţiile în care stocurile sale sunt pe terminate, iar bani pentru noi achiziţii nu vin de nicăieri, scrie Monitorul de Suceava.

like-facebookFurnizorul de energiei termică are de recuperat de la Termica nu mai puţin de 250 de miliarde de lei vechi, dintre care 200 de miliarde de lei vechi pentru căldura şi apa caldă asigurate în iarna trecută celor aproape 18.000 de familii racordate la sistemul centralizat de termoficare.

Societatea noastră a finanţat prin efort propriu, un timp îndelungat, asigurarea încălzirii şi apei calde menajere populaţiei municipiului Suceava. Situaţia dificilă creată se datorează exclusiv neîncasării energiei termice livrate SC Termica SA, încă din iarna trecută, în pofida numeroaselor atenţionări şi preavize privind reducerea parametrilor agentului termic”, spun cei de la Bioenergy Suceava, printr-o adresă oficială transmisă ieri atât municipalităţii sucevene, cât şi noului operator de transport şi distribuţie a energiei termice, Thermonet.

Prin acest act oficial, producătorul de energie termică anunţă reducerea capacităţilor sale de producţie, ca o primă măsură, urmând ca în scurt timp, dacă nu apare nici o îmbunătăţire, să se ajungă la sistarea totală a activităţii.
„Situaţia financiară, deosebit de critică, în care se află societatea noastră face imposibilă continuarea asigurării încălzirii şi apei calde utilizatorilor din sistemul centralizat. Pentru asigurarea finanţării cheltuielilor necesare furnizării energiei termice în sezonul rece, Guvernul a aprobat acordarea de împrumuturi către unităţile administrativ-teritoriale, în condiţii avantajoase. Până în prezent, municipiul Suceava nu a accesat această facilitate, necesară pentru finanţarea achiziţiei de combustibil de către societatea noastră. În acest context, SC Bioenergy Suceava SRL este nevoită să reducă, în prima etapă, livrarea energiei termice pentru o perioadă de 15 zile, după care va sista furnizarea agentului termic”, au anunţat cei care gestionează moderna centrală pe biomasă, care produce energia termică la cel mai mic preţ din ţară, de doar 116 lei/gigacalorie.

Banii pentru achiziţia de masă lemnoasă, refuzaţi de Consiliul Local
Reducerea cantităţii de energie termică furnizată de Bioenergy va afecta aproximativ 50.000 de suceveni, care vor avea parte de mai puţină căldură în locuinţe sau chiar de limitări în programul de asigurare a apei calde.
Asta deoarece unora dintre cei pe care i-au ales să îi reprezinte în Consiliul Local li s-a părut aberant să ia un credit avantajos, de la Trezoreria statului, pentru a se plăti subvenţia datorată producătorului de energie termică.
În vreme ce mari oraşe din ţară au luat rapid decizia de a profita de punerea la dispoziţie a unor sume de bani care se pot achita în avans producătorului de energie termică pentru achiziţia de combustibil, la Suceava măsura nu a fost văzută ca fiind necesară, deşi vistieria locală este goală, primăria are de achitat alte datorii de zeci de miliarde de lei vechi, iar alte datorii se apropie curând de scadenţă.
Deşi în momentul amânării proiectului de hotărâre, săptămâna trecută, s-a vorbit de rediscutarea sa în cel mai scurt timp posibil, aleşii locali nu au mai fost convocaţi la o şedinţă de îndată, aşa cum era de aşteptat, mai ales că orice zi de întârziere diminuează şansele Sucevei de a mai „prinde” ceva din sumele puse la dispoziţie de Guvern.

Din păcate nu văd nici o schimbare de atitudine a celor care au amânat acest proiect ori s-au abţinut la vot. Nu putem face circ în Consiliul Local. Aştept ca iniţiativa de a rediscuta acest proiect să vină din partea lor. Eu le stau la dispoziţie şi voi face tot ce trebuie pentru ca o decizie să fie luată cât mai rapid”, a declarat luni dimineaţă primarul Ion Lungu.

Ulterior, confruntat cu somaţia celor de la Bioenergy, adresată inclusiv Consiliului Local, edilul sucevean a convocat o şedinţă de îndată pentru miercuri, 11 noiembrie, la ora 10.00, tot pe tema accesării unui credit de maxim 5 milioane de lei.
Conform calculelor sale, acest credit va afecta puţin gradul de îndatorare al municipalităţii sucevene, care pentru 2016 ajunge la doar 18,03%, după care va scădea în 2017 la 11,78%, în 2018 va fi 12,67%, în 2019 – 12,35%, în 2020 – 12,03%.
Dacă măcar o parte din aceşti bani vor ajunge la producătorul de energie termică, pentru achiziţia de biomasă, sucevenii racordaţi la sistemul centralizat nu vor fi obligaţi să îşi petreacă sărbătorile de iarnă în frig şi fără apă caldă la robinete.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*