Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Fostul senator Teodor Haucă, pus sub control judiciar. Vezi ce acuzații i se aduc!

teodor haucaFostul senator sucevean Teodor Haucă va fi cercetat sub control judiciar în același dosar în care judecătorul Dan Anton, de la Curtea de Apel Iaşi, a fost reţinut de procurorii DNA pentru  trafic de influenţă, instigare la abuz în serviciu şi violarea vieţii private.

Haucă este acuzat de trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi instigare la uz de fals, având interdicția de a părăsi țara.

like-facebook

În cursul anului 2014, urmare a faptului că Parchetul de pe lângă Judecătoria Huși a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a unei persoane (având dublă cetățenie română și moldovenească), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă calificată în formă continuată, o rudă a acesteia a apelat la inculpatul Haucă Teodor pentru ca acesta să își folosească influența asupra unor magistrați din cadrul Curții de Apel Iași, în vederea soluționării favorabile a dosarului respectiv.

Astfel, la data de 14 mai 2014, cu ocazia unei întâlniri organizate la un hotel din municipiul Iași, la care au participat, printre alții, inculpații Haucă Teodor și Anton Dan, acesta din urmă le-a dat asigurări interlocutorilor săi că poate interveni pe lângă cei doi judecători învestiți cu judecarea cauzei respective.

În schimbul intervenției sale, dar și pentru a garanta succesul demersurilor frauduloase, inculpatul Anton Dan le-a cerut persoanelor interesate să-i angajeze persoanei trimise în judecată, ca apărător, un apropiat al său, avocat în cadrul Baroului Iași.

În același context, inculpatul Haucă Teodor și o altă persoană i-au asigurat, în datele de 09.10.2014 și 10.10.2014, cu titlu gratuit, magistratului Anton Dan, servicii hoteliere și de transport pe raza orașelor Bălți și Chișinău din Republica Moldova.

În cursul lunii februarie 2015, magistrații Curții de Apel Iași a menținut față de aceasta pedeapsă de 4 ani și 6 luni de închisoare și au desființat în integralitate, cu privire la latura civilă, sentința penală emisă de Judecătoria Huși, diminuând daunele materiale la care a fost obligată inițial persoana trimisă în judecată pentru contrabandă.

De asemenea, în intervalul 14.10-11.11.2014, inculpatul Haucă Teodor a pretins că are influență asupra membrilor Secțiilor de judecători și de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, promițându-i inculpatei Juravle Mihaela, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani că, prin intermediul cunoștințelor din lumea judiciară sau politică, îi va determina pe membrii acestor secții să aprobe, fie transferul, fie numirea acesteia în funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți sau Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, respectiv judecător la Judecătoria Rădăuți, Judecătoria Suceava sau Judecătoria Botoșani.

În schimbul traficării influenței, inculpatul Haucă Teodor i-a pretins inculpatei Juravle Mihaela ca, în urma ocupării uneia dintre aceste noi funcții, să îi asigure acestuia cât și firmelor administrate de acesta, protecția în plan juridic.

În același context, în intervalul 15.10.2014-19.11.2014, inculpatul Haucă Teodor i-a solicitat suspectei Bădică Doina, consilier în cadrul Senatului României — Comisia Economică Industrii și Servicii, să redacteze și să semneze în fals două cereri în numele inculpatei Juravle Mihaela pe care să le înregistreze la biroul registratură secretariat și arhivă din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Falsificarea semnăturilor olografe din cuprinsul celor două cereri a fost executată cu știința și în complicitate cu inculpata Juravle Mihaela.

Printr-o hotărâre din luna noiembrie 2014, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, cu unanimitatea voturilor valabil exprimate, a constat că cererea de numire în funcția de judecător la Judecătoria Botoșani a numitei Juravle Mihaela este tardivă și că aceasta nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege în vederea numirii în funcția de judecător la Judecătoria Rădăuți sau la Judecătoria Suceava.

Printr-o altă hotărâre emisă în aceeași zi, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu majoritatea voturilor valabil exprimate, a constat că cererea de transfer în funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți sau la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a inculpatei Juravle Mihaela este tardiv formulată.

Percheziții de amploare la Suceava într-o anchetă privind fapte de corupție


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*