Grădinița Piticot din municipiul Suceava nu are căldură din momentul în care a început furniarea căldurii în municipiul reședință de județ din cauza unei avarii la o conductă. Societatea Termica nu s-a grăbit să o reparte întrucât pe 14 octombrie a fost aprobat proiectul de hotărâre al Consiliului Local prin care distribuția agentului termic a fost preluată de proaspăt înființata societate Thermont. Așa se face că 100 de copii nu mai vin la grădiniță să stea în frig pentru că se pot îmbolnăvi.
Sunt însă și părinți care neavând cu cine să îi lase acasă pe micuți îi îmbracă bine și îi aduc la unitatea de învățământ. Primarul Ion Lungu a spus că se lucrează la o deviere a conductei, însă nu era nicio echipă în teren.
Coordonatoarea Grădiniție Piticot, Ioana Airoaie, susține că probleme cu aceeași conductă au fost și la începutul toamnei, anul trecut, însă în câteva zile situația a fost remediată și copiii au avut căldură. Nu același lucru se poate spune și în acest an când directorul Seminarului Teologic (instituție de care aparține în acest an grădinița) a bătut la ușa Primăriei și la Termica, dar fără niciun rezultat.
„Am pus în această sală un calorifer electric, însă nu putem suprasolicita rețeaua întrucât a picat de câteva ori. Sunt părinți care nu au pur și simplu ce să facă cu ei și îi aduc la grădiniță, însă este destul de rece. Pereții imobilului sunt reci, un calorifer electric într-o sală nu face față. Și în luna septembrie 2014 am avut probleme cu conducta, a fost și atunci avarie și s-a rezolvat. La acea dată eram în subordinea Școlii Gimnaziale, din acest an am fost preluați de Seminarul Teologic, nici nu știm care au fost criteriile de preluare, cert este că stăm în frig și este inadmisibil să nu avem căldură și să fim lăsați de izbeliște”, a spus Ioana Airoaie.
Grădinița Piticot pare a fi la capăt de coloana de conducte și ghinionul acestei instituții de învățământ este că alte două unități, Liceul Economic și Casa de Asigurări de Sănătate, au centrale termice proprii așa că acești copii nevinovați plătesc polițele unor oameni care puși să conducă care nu se implică în soluționarea problemei.
Mai mult, deși conducerea grădiniței a făcut de câțiva ani demersuri pentru a li se asigura bani pentru o centrală proprie, conducerea Primăriei a găsit de cuviință că nu se pot direcționa fonduri în această direcție pe motiv că se fac credite pentru asigurarea biomasei la centrala austriacă de producere a apei calde. Mai mult, la câțiva pași de grădinița Piticot este Catedrala Ortodoxă care a înghițit miliarde de lei de la Primăria orașului și pentru care deliberativul local în frunte cu primarul Ion Lungu au găsit bani.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus, miercuri, că își cere scuze pentru situația neplăcută de la grădinița Piticot, dar că deja se lucrează la o deviere a conductei de transport. În realitate, însă, în zona grădiniție, dar și în zona Oituz de unde ar fi trebuit să se facă acea deviere nu era nicio echipă a societății Thermonet, cea care a preluat distribuția agentului termic.
„Îmi cer scuze de situație. Au fost avarii și anul trecut. S-a remediat situația, dar a crăpat în altă parte. Se lucrează la o deviere a conductei din altă zonă și în câteva zile grădinița va avea căldură”, a spus Lungu.