Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

Consilierii județeni suceveni au votat strategia de dezvoltare culturală până în anul 2025

clDeliberativul local a votat, joi, strategia de dezvoltare culturală până în anul 2025 și contribuția municipalității la implementarea proiectului, în valoare de 10 milioane de euro. Această sumă ar urma să fie alocată între anii 2017 – 2022, în cazul în care Suceava va fi desemnată Capitală Culturală Europeană.

like-facebookLa ședință au fost prezenți 16 consilieri locali precum și primarul Sucevei, Ion Lungu. Edilul Sucevei a ținut ca la reuniunea Consiliului Local să participe și Radu Bores, președintele firmei de consultanță care a alcătuit documentația, strategiei de dezvoltare culturală și creativă a municipiului Suceaava 2015-2025 și să explice sloganul “Inspiră, imaginează, simte”.

Obiectivul strategic general al municipiului Suceava este în ceea ce privește sectorul cultural este îmbunătățirea semnificatvă și observabilă a calității vieții cetățenilor suceveni și a vizitatorilor orașului printr-o viață culturală diversă și dinamică. Obiectivele specifice privind cultura detaliază obiectivul general și indică demersurile și dimensiunile care trebuie urmărite pentru atingerea acestuia.

Acestea vor fi completate de obiectvele operaționale, indicațiile, metodologiile din capitolele dedicate direcțiilor de dezvoltare a sectorului, respectiv managementul strategiei culturale a orașului.
Între obiective specifice se numără consolidarea patrimoniului cultural și istoric, material și imaterial prin acțiuni de restaurare, prezervare, protejare, informare etc., pentu asigurarea moștenirii culturale către generațiiile viitoare, promovarea inovației educaționale în sectorul de învățământ, ca factor esențial de construire și trnsmitere a culturii.

Acest obiectiv presupune lărgirea sferei de competență a instituțiilor de învățământ și creșterea nivelului de implicare a acestora în viața culturală a orașului. Un alt obiectiv este identificarea și valorificarea oportunităților de finanțare a sectorului cultural inclusiv, dar fără a se limita la ajutoare financiare nerambursabile, naționale, structurale, europene, sau din alte surse internaționale, granturi și concursuri private, donații, împrumuturi preferențiale sau utilizarea instrumentelor oferite de piața de capital.

Primul obiectiv este însă dezvoltarea infrastructurii culturale a municipiului Suceava prin modernizarea, extinderea și construcția de noi edificii, spații sau amenajamente care să permită găzduirea și desfășurarea de activități cu caracter cultural. Valorificarea potențialului patrimoniuli cultural existent,inclusiv și în mod special a relației cu zona culturală Bucovina prin acțiuni și inițiative care scot în evidență valorile și frumusețea acestei regiuni.
Acest obiectiv constituie, potrivit strategiei,  un factor accelerator al atingerii celorlalte obiective specifice strategice ale orașului și ale comunității în ansamblu.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*