O delegație a Asociației Culturale Germano-Română Atheneum Düsseldorf s-a întâlnit, joi, la Centrul Cultural al Tradițiilor cu președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor și primarul municipiului reședință de județ, Ion Lungu și alți reprezentanți ai administrației județene și locale.
Întâlnirea a avut loc după ce anul trecut o delegație din partea Primăriei Suceava s-a aflat într-o vizită în orașul german, reuniunile având loc în perspectvele înfrățirii orașului nostru cu Düsseldorf.
Din delegația germană au făcut parte prof. Dr.Dr h.c.mult. Volkmar Hansen, directorul Muzeului Goethe a.D., personalitate culturală nu numai a Germaniei, ci și a lumii de cultură, decorat cu Steaua de Merit Germană, viziteaza România pentru a doua oară, Karol König, reprezentant al Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală a Ministerului Culturii, decorat cu Steaua de Merit Germană Doamna Karoline Zielonka, proprietara Agenției de Publicitate “Kolloss“ – inițiatoarea proiectului de informații în școlile germane despre România, vizitează România pentru a treia oara, Livia Grama Medilanski, președinta Asociației Atheneum, antrenoare Emerită a Lumii, Scriitoare, coreografă și Karoline Zielonka, proprietara Agenției de Publicitate “Kolloss“ – inițiatoarea proiectului de informații în școlile germane despre România, vizitează România pentru a treia oara.
Partea română a mai fost reprezentată de fostul viceprimar, Gavril Vârvara, omul de afaceri Viorel Nuțu, director General Construct SA și directorul Centrului Cultural Bucovina,Viorel Varvaroi.
Primarul Sucevei, Ion Lungu a făcut o scurtă prezentare a orașului precum și perspectivele în ce privește participarea la proiectul „Suceava-capitală cultural europeană 2021”.
Edilul a amintit că demersurile de colaborare au început încă de anul trecut între cele două administrații din ambele țări și că rămâne ca și Ministerul Afacerilor de Externe rămâne să facă calea diplomatică însă trebuie și răbdare. Lungu a subliniat că administrația locală a avut o colaborare foarte bună cu banca din Germania și care au sprijinit Primăria pentru acordarea unui împrumut pentru documentația tehnică în vederea derulării de investiții în municipiul reședință de județ. El a mai spus că într-o viitoare ședință de deliberative local va fi supus ordinii de zi un proiect de hotărâre privind intenția înfrățirii cu orașul Düsseldorf.
„Am fost în Germania dar nu am ajuns la Düsseldorf, știu orașul din poze și din informații de pe internet. Am fi onorați să fim înfrățiți și să avem o colaborare cât mai frumoasă și amplă”, a spus Lungu.
La rândul său, șeful administrației județene, Cătălin Nechifor, a subliniat că această întâlnire face parte din relațiile de colaborare dintre România și Germania, susținând că județul nostru are déjà o colaborare cu regiunea Schwaben de peste 18 ani.
În aceeași ordine de idei, președintele Asociației Asociației Atheneum, Livia Grama Medilanski, a vorbit despre originea sa, fiind româncă, despre implicarea asociației în dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări și despre atenția pe care o acordă municipiului Suceava.
„Noi am făcut tot ce ne stă în putință pentru ca relațiile dintre cele două orașe să se dezvolte, să se înfrățească, rămâne însa calea diplomatic de acum”, a spus Livia Grama Medilanski.
După ce au schimbat opinii, partea română a oferit souveniruri membrilor delegațiilor și i-au tratat cu afinată bucovineană. Deplasarea la Centrul Cultural al tradițiilor s-a încheiat prin vizitarea standurilor și a expoziției de fotografie.
Asociația Atheneum Düsseldorf a fost înființată în anul 2010, la inițiativa unui grup de prieteni români și germani.
„Țelul acestei Asociații a fost și este de a prezenta prin intermediul culturii două țări deosebite, aceea în care ne-am născut și aceea în care trăim; țara în care am învățat normele umane deosebite de educație, tradiție, credință, România, și țara care ne-a primit și ne-a oferit posibilitatea de a demonstra înalta pregătire profesională și morală primită, Germania”, susține Livia Grama Medilanski.
Asociația se bucură după cinci ani plini de activitate de respect și de admirație în orașul Düsseldorf.
„Putem spune că, prin activitatea culturală deosebită, susținută la nivelul cel mai ales posibil, ne-am dovedit adevărați diplomați atât în Germania pentru România, cât și în România pentru Germania. Performanța culturală se înfrățește cu performanțele tuturor reprezentanților de Instituții și de Întreprinderi ale României peste hotare. A reprezenta prin muncă deosebită o țară impune o competență, o disciplină și o pregătire deosebită, care trebuie dovedită prin fapte Prin intermediul culturii, contribuim la construirea unei punți a înțelegerii dintre oameni. Suntem puțini ca membri prezenți aici dar fiecare este însă o valoare. În mod special ne-am dori o prietenie mai strânsă între activitățile noastre , între orașul Düsseldorf și România. Excursia organizată prezintă oaspeților noștri frumusețea “urmelor Domnitorului Ștefan cel Mare”, frumusețea unei părți a României care merită lăudată. Munca depusa de Asociația Atheneum Düsseldorf este sprijinită de Departamentul de Cultură a orașului Düsseldorf, în mod special de Conducerea Muzeului Goethe care se găsește în fosta Rezidență a Familiei Hohenzollern–Sigmaringen, locul Istoric de unde a plecat spre România Principele Carol, pentru a deveni mai tarziu Regele Carol I al României”, a spus Livia Grama Medilanski.