Consilierii judeţeni suceveni au aprobat, joi, cu 21 de voturi favorabile şi două abţineri, dintr-un număr de 23 de aleși prezenți, proiectul de hotărîre privind repartizarea sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale, între anii 2016-2019.
Din acest moment, cele 114 primării din județ pot trece la elaborarea elaborarea proiectelor de buget, pentru perioada menţionată. Ședița de joi, a fost reluată după ce miercuri, deliberativul județului a înregistrat un eșec, proiectul fiind respins.
Trebuie reamintit că ieri, au fost înregistrate 17 voturi. Consilierul PNL Tudor Plăcintă reamintit, joi, ca repartizarea fondurilor să se facă pe criterii bine stabilite.
„Așa cum niciodată în Consiliul Județean nu a făcut calcule politice sau discuții politice, nici astăzi nu voi face la fel. Probabil dacă ieri, existau discuții așa cum au existat astăzi, lucrurile erau înțelese clar de toată lumea. Nu văd unde este aberația în momentul în care un consilier din CJ spune și cere public ca criteriile de acordare a acestor sume defalcate în momentul în care ele vor fi distribuite de către noi sau de către Guvern să se țină seama de niște criterii clare. Ele au fost dintotdeauna numai că de fiecare dată se modifică și apar alte criterii noi, așa cum dădeam ieri exemplu SMID-ul care anul ăsta de încheie dar unii au fost penalizați, alții nu. Anul viitor o să apară altul sau alte criterii. Propunem ieri ca în momentul în care vom acorda aceste sume avem niște criterii clar stabilite și unul la care ținem în mod special este acela de a împărți banii, ținând seama prima dată și care primează în fața oricărui criteriu de alocat bani pentru cofinanțări pe proiecte primării. Și o altă cerință pe care o am este discutarea punctuală cu sumele pe masă.De fiecare dată, discuțiile au apărut de la împărțirea banilor. Foarte bine, este bine însă ca aceste discuții despre împărțirea banilor să se facă cu 3-5 zile înainte cu toți consilierii pe fiecare localitate în parte. Toată lumea spune că discuția asta este o formalitate. Eu nu am venit în CJ să îmi găsesc formalități. Eu vreau discuții, atâta tot. Nu ne opunem că vrem noi, că vrem puterea sau majoritatea nu a fost în sală ieri. Cerem asumarea pentru atunci când vor fi distribuite sumele respective, stabilim de acum criteriul principal”, a spus Plăcintă.
După un schimb de replici din partea consilierilor PSD Virginel Iordache, Dan Cușnir și Mihai Grozavu, proiectul de hotărâre a trecut. În replică, preşedintele PSD al CJ, Cătălin Nechifor, a spus că prin eșecul înregistrat se ajunge la blocajul localităților.