Sute de copii din satul Mironu, comuna Valea Moldovei, vor învăța și în acest an într-o școală șubredă și veche. Și asta pentru că actuala administrație județeană și conducerea Ministerului Educației nu știu să gestioneze ițele pe care tot ei le-au încurcat.
Primarul comunei Valea Moldovei, Constantin Moroșan, a declarat, luni, că a primit o adresă din partea Ministerului Educației și Cercetării în care i se preciza că a fost organizată o nouă licitație pentru continuarea lucrărilor la cele două corpuri începute în satul Mironu și că o altă firmă va continua investiția.
Edilul a mai spus că documentul a ajuns la administrația locală în urmă cu vreo trei săptămâni, fiind anunțați că în termen de 7 zile vor veni la fața locului reprezentații societății care vor prelua amplasamentul.
„Au trecut aproape trei săptămâni și nu a venit nimeni să preia continuarea investiției. E o bătaie de joc și nu pot să înțeleg cum se tergiversează aceste lucruri”, a spus primarul comunei.
De cealaltă parte, președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, susține că investiția de la Mironu se află în curtea „Prefecturii, iar după ședință discutăm la Prefectură”.
Numai că prefectul județului, Constantin Harasim, și-a făcut, luni, drum la incendiul izbucnit la două camere de la complexul monahal -Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului deși acesta fusese lichidat la ora 7.30.
În timp ce autoritățile aruncă problema dintr-o curte în alta, sute de copii, aproape sută la sută de etnie romă, din Mironu, vor sta înghesuiți și în acest an școlar. Mai mult, imobilul, nu doar că este într-o stare deplorabilă, dar nu are apă curentă și nici grup sanitar.
Trebuie amintit că în 2008 s-a făcut un proiect european prin care s-au început construcţiile la noua grădiniţă, însă lucrările s-au stopat din lipsă de fonduri, primăria Valea Moldovei nemaiputând să acceseze restul de bani necesari, aproximativ 8.000.000 de lei, pentru finalizarea proiectului.
Ulterior, s-a făcut un plan pentru construirea unei noi şcoli, iar din 2012 s-au început lucrările şi acolo. De data aceasta proiectul a fost finanţat de Banca Mondială, iar la puţin timp de la începerea construcţiei, firma S.C. Branpis S.R.L. care a câştigat licitaţia, a intrat în insolvenţă şi a dat faliment, iar în 2014 a solicitat rezilierea contractului blocând şi această construcţie. Noua firmă care a preluat licitația pare însă că nu se grăbește să execute lucrările.
„Am anunţat toate autorităţile, de la Inspectoratul Scolar Judeţean până la Ministere, însă nimeni nu ia nicio măsură. Acum doar putem aștepta să vedem ce mai este de făcut”, ne-a declarat Constantin Moroşan, primarul comunei Valea Moldovei.