Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

FOTO! Sute de persoane la Festivalul „Comorile muntelui”. „Imașul nu e îngrijit”

comori36Festivalul „Comorile muntelui”, care se dorește a fi o întâlnire a oamenilor muntelui, organizat de Consiliul Județean Suceava, pare a fi mai mult o bătaie de joc a autorităților județului la adresa acestor oameni și a celor care trăiesc în județ.

Organizat pe o râpă a masivului Rarău, manifestarea este un eșec lamentabil al celor care au decis să înființeze acest eveniment pe un teren în pantă și nu e nici pe departe un platou al muntelui. Mai mult, terenul era plin de mușuroaie și bălegar.
comori41
Șeful administrației județene, Cătălin Nechifor, se face că nu știe că terenul pe care a pășit este plin de mușuroaie și bălegar. Și subalternul său, Alexandru Rădulescu, pare a fi pe alt tărâm. Întrebat dacă I se pare normal ca balmoșul și cașul să fie preparate, respectiv vândute alături de bălegar, vicele administrației județene a răspuns: „Să nu fim mai catolici decât papa. Asta e natura și mi se pare normal. Doar nu este asfalt!”.

Consilierul PSD, Abutnăriței Ioan, fost comandant la Unitatea de Vânători de Munte de la Roșu și de la Tabăra Rotunda, Cârlibaba, a fost singura persoană din tagma social-democrată care a recunoscut că terenul nu era propice pentru organizarea unui asemenea eveniment.

„Am fost 17 ani un om al muntelui și aveam ca obiectiv de pregătire zona de munte. Grija față de munte era una din prioritățile noastre. Imașul nu e îngrijit, iar terenul nu știu al cui este”, ne-a spus consilierul PSD.

Potrivit Jandarmeriei, la această ediție au fost prezente aproximativ 300 de persoane dincolo de formațiile participante. Este posibil, însă, ca oficialitățile județului să umfle numărul pentru că de la județ, ca și la Festivalul de la Bucșoaia, au fost alocate sume frumoase, care trebuie justificate.
comori33
Senatorul Steliana Miron s-a aflat printre sucevenii care au ținut să fie alături de oamenii muntelui. A venit alături  de soțul și fiica sa, spunând că întreaga familie iubește muntele.

„Este a doua ediție a festivalului și sunt pentru prima oară. Am rămas impresionată de peisaj, de împrejurimile locului și astea sunt comorile muntelui alături de oameni, tradiții, stânile și mai mult decât atât munca acestor oameni ai locului”,  a spus parlamentarul.

Cei prezenți au putut asista la un spectacol folcloric susținut de buciumașii de pe Rarău, grupuri folclorice și interpreți din zonele Câmpulug Moldovenesc și Vatra Dornei, Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” din Suceava, Ansamblul Școlii Populare de Artă Suceava, Ansamblul Folcloric „Baladele Bistriței”, urmând ca seara să se încheie cu un foc de tabără urmat de lansarea lampioanelor zburătoare.

Cristea Lucica din Coșna a venit la festival cu dulcețuri și siropuri din fructe de pădure și plante medicinale. Chiar dacă femeia este cunoscută de mulți ca meșter popular în încondeierea ouălor, Lucica spune că nu poate sta deoparte de bogățiile zonei unde s-a născut și unde își duce traiul.

Merg la cules fructe de pădure, plante medicinale,  în funcție de sezon, și am învățat să prepar dulcețuri, siropuri care le vând doar la târguri. Avem noroc și astăzi pentru că a mers vânzarea și preparatele sunt întrebate pentru că sunt sută la sută naturale. Mi-am făcut și un brend pentru a-mi promova produsele -Coana Lucica-Coșna-, deja nu mai țin minte numărul târgurilor și am învățat că dacă oferi produse de calitate, ajungi să fii căutat”,  ne-a destăinuit Cristea Lucica.

like-facebookPrimarii din zona de munte au ținut și ei să vină la festival că doar e sărbătoarea oamenilor locului. Între cei prezenți s-au numărat edilii din Câmpulung Moldovenesc, Fundu Moldovei, Ciocănești, Vama , Crucea și Panaci, dar și senatorul PSD Neculai Bereanu.

Primarul muncipiului Câmpulunng Moldovenesc, Mihăiță Negură, a declarat că instituția pe care o conduce nu este implicată în organizarea acestui eveniment, dar fiind o întâlnire a oamenilor din zona de munte a venit pentru a se întâlni cu oamenii acestor locuri și cu colegi primari.

Nu de mult am avut la Câmpulung Moldovenesc  Festivalul „Întâlniri Bucovinene”, unde au participat pe parcursul câtorva zile mii de oameni aș putea spune. Iubesc aceste locuri și oamenii și sperăm să facem mult mai multe pentru ei pentru că merită și zona aceasta e mirifică”, a spus Mihăiță Negură.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*