Inspectorul școlar general adjunct, Cristina Teodorovici, a fost demisă de Ministerul Educației în urma scandalului transferurilor ilegale de la Suceava. Ministrul secretar de stat, Vasile Salaru, a declarat că adjunctul IȘJ Suceava, Cristina Teodorivici, a fost demisă din funcție după ce au fost constatate mai multe ilegalităţi în urma verificărilor efectuate de corpul de control. El a dat ca exemplu aprobarea unui transfer al unui elev care are media puţin peste patru şi a reuşit să intre la un liceu în care ultima medie de admitere a fost peste opt.
De altfel, secretarul de stat Vasile Șalaru a anunțat că Teodorovici, președinta comisiei județene de admitere la liceu, va fi dată pe mâna procurorilor.
La Inspectoratul Școlar Județean Suceava au fost înregistrate 523 de cereri din partea părinților elevilor de clasa a IX a care solicită transfer de la un un profil la altul, în cadrul aceleaşi unităţi de învăţământ, sau dintr-o şcoală în alta. Peste 400 de cereri au fost aprobate.
ISJ şi-a dat girul pentru transfer şi în cazul copiilor ale căror cereri de înscriere la liceu au fost completate greşit de părinţi şi bunici. Numărul mare de solicitări aprobate a dat de bănuit celor de la Ministerului Educaţiei şi Cercetării ştiinţifice (MECS) care a trimis inspectori în control în șapte județe unde numărul cererilor era destul de mare.
La Suceava, cele mai multe cereri pentru transfer sunt înregistrate pentru două colegii renumite din județ, Colegiul Petru Rareș și Colegiul Ștefan cel Mare, ambele din municipiul reședință de județ.
Adjunctul șefului IȘJ Suceava, Cristina Teodorovici a declarat că nu comentează decizia ministrului Educației și Cercetării Științifice. Ea a spus că nu a primit încă rezultatele Corpului de Control al ministrului și nici un document oficial prin care a fost demisă.
„Nu am primit nimic oficial și nu am ce să comentez. Nu am fost președintele comisiei de evaluare a trasferurilor, eu doar am ținut locul șefului IȘJ, Gheorghe Lazăr, pe perioada cât acesta a fost în concediu și am semnat cererile”, a spus Cristina Teodorivici.
Raportul Corpului de control al ministrului Educaţiei Sorin Cîmpeanu indică fraudă de proporţii în judeţul Suceava, unde au fost aprobate 332 de cereri de transfer la licee bune, ale unor elevi care nu aveau media de admitere necesară pentru a studia acolo. Oficialii din minister bănuiesc că tocmai au descoperit o practică prin care s-a fentat repartizarea computerizată ani la rândul şi au solicitat verificări pe ultimii cinci ani.
Raportul Corpului de control al ministrului Educaţiei Sorin Cîmpeanu indică fraudă de proporţii în judeţul Suceava, unde au fost aprobate 332 de cereri de transfer la licee bune, ale unor elevi care nu aveau media de admitere necesară pentru a studia acolo. Oficialii din minister bănuiesc că tocmai au descoperit o practică prin care s-a fentat repartizarea computerizată ani la rândul şi au solicitat verificări pe ultimii cinci ani. Suceava este judeţul care i-a pus pe gânduri pe oficialii de la minister, când au văzut că au fost aprobate la începutul lunii nu mai puţin de 386 de cereri de transfer a unor absolvenţi de gimnaziu.
Şi într-adevăr, verificările Corpului de control au dat însă în vileag că doar 54 dintre solicitări au avut aprobare legală. Mai exact, au existat 38 de cereri aprobate care îndeplineau criteriul de medie, 12 cazuri de gemeni sau tripleţi, două solicitări pentru profil vocaţional şi două cazuri medicale severe. În rest, elevi de 5 au ajuns la licee unde ultima medie de admitere a fost de peste 8.„Spre exemplu, avem cazul unui elev cu media 5,18 care a fost transferat la un liceu unde ultima medie a fost de 8,01, alt caz cu media 5,01 transferat la liceu de 7,08, altul care cu 5,35 a ajuns la liceu de 8,08 şi un elev cu 7,68 care a ajuns la un liceu de top care a tras bară la media 9,20”, a spus Vasile Şalaru, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.
„Ei au făcut chipurile o metodologie proprie care este ilegală. Nu a existat nicio consultare cu Comisia naţională de admitere. Vor fi luate măsuri legate de copii, şi anume anularea transferurilor realizate cu încălcarea prevederilor legale şi sancţionarea disciplinară a responsabililor. De asemena, vor fi sesizate organele de cercetare penală pentru abuz în serviciu”, a mai spus Vasile Şalaru.
În Suceava, preşedintele Comisiei de admitere a fost Cristina Teodorovici, inspector şcolar general adjunct, care ocupa funcţia prin delegaţie încă din anul 2012. Teodorovici nu a reuşit să promoveze concursurile pentru post organizate de minister, anul acesta.„Vă asigur că cei responsabili pentru această fraudă nu vor mai fi inspectori. Chiar dacă inspectorul şcolar general nu a făcut parte din comisie ar trebui să suporte, de asemenea, consecinţele”, a spus Vasile Şalaru.