Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a susţinut în ultima perioadă numeroase campanii de prevenire a incendiilor care au drept cauză focul deschis efectuat pentru arderea miriştilor, a resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate, atât prin emiterea unor comunicate de presă, cât şi prin misiuni în teren susţinute de inspectorii de specialitate.
De asemenea, pompierii militari, împreună cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu, în urma unui protocol de colaborare, au participat la campanii de informare a fermierilor, în care li s-a comunicat acestora aspecte de interes comun ce vizează interdicţia utilizării focului deschis la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, protejarea mediului împotriva poluării şi prevenirii incendiilor, cu excepţia cazurilor prevăzute de legislaţia în domeniu.
În ciuda eforturilor susţinute ale autorităţilor, pompierii militari suceveni se confruntă în continuare cu acest tip de incendii.
Astfel, luni, 10 august a.c., s-au înregistrat nu mai puţin de şapte incendii care au afectat în total peste 13 hectare de vegetaţie uscată, în localităţile Volovăţ, Negostina, Arbore (10 hectare), Moara Nica (2,5 hectare), Grigoreşti şi Pojorâta. În jurul orei 15:30, tot în urma unui foc deschis în spaţii deschise, lăsat nesupravegheat, a izbucnit un alt incendiu puternic la gospodăria lui Gheorghe B., din comuna Grămeşti.
La faţa locului s-au deplasat militarii de la Garda de Intervenţie Siret şi de la Detaşamentul de Pompieri Rădăuţi, cu cinci autospeciale şi o ambulanţă SMURD (pentru monitorizare).
La sosirea echipajelor, ardeau violent anexele gospodăreşti, majoritatea construcţii din lemn, şi exista pericolul de propagare la casa de locuit şi la fondul forestier din apropiere.
Intervenţia susţinută a pompierilor salvatori a durat aproximativ cinci ore, incendiul fiind lichidat la ora 20:39.
Au ars adăpostul de animale pe o suprafaţă de 100 de metri pătraţi, acoperişul unei construcţii corp comun, care îngloba casa de locuit, bucătăria de vară, baia şi şura, pe o suprafaţă totală de 250 de metri pătraţi, circa 35 metri cubi lemn de foc, 5 tone boabe de cereale, aproximativ 1.000 de baloţi de paie, un atelaj hipo şi un motogenerator. Flăcările au degradat planşeul corpului comun pe o suprafaţă de 110 metri pătraţi, o maşină de măcinat cereale şi 25 de arbori.
Din fericire, nu s-au înregistrat victime omeneşti, iar militarii au salvat locuinţa proprietarului şi fondul forestier.
Sursa: Comunicat ISU Suceava