Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Vezi ce nereguli au fost găsite la Holzindustrie Schweighofer din Rădăuți după controlul de la minister!

holzindustrieMinisterul Mediului a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie după controalele efectuate în perioada 7 mai-12 iunie 2015 la Holzindustrie Schweighofer din Rădăuți și Sebeș, principalul jucător de pe piaţa lemnului din România.

like-facebookFirma austriacă ar fi primit de la alţi operatori lemn tăiat ilegal, nu înregistra în evidenţe şi în SUMAL lemnul primit la procesare sau opera cu avize fictive. De altfel, după scandalul declanșat la nivel național împotriva tărierilor ilegale, mai multe structuri implicate în controlul, valorificarea și circuitul materialului lemons, au luat la puricat filiala din Suceava a magnatului austriac, filială la a cărei butoane se află și fostul director al Direcției Silvice, Nechifor Tofan din perioada anilor 2003 .

Ministerul Mediului a transmis rapoartele de control asupra mai multor operatori din sectorul forestier la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Controlul a avut loc în perioada mai-iunie 2015 şi a vizat filialele din Sebeş şi Rădăuţi ale firmei austriece Holzindustrie Schweighofer, precum şi pe operatorii care aprovizionează cu lemn firma respectivă.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerul Mediului, în urma controlului au fost găsite mai multe nereguli în urma controalelor pe care le-a făcut la provenienţa, transportul, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora.

Este vorba despre suspiciuni privind existenţa mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos fără provenienţă legală, rezultat din tăieri ilegale, inadvertenţe privind modul de recepţie şi înregistrare a materialelor lemnoase, recepţionarea de material lemnos fără a fi raportat în SUMAL (Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos), existenţa de material lemnos recepţionat cu documente din care nu rezultă clar provenienţa, diferenţe între cantităţile de masă lemnoasă înscrise în avizele de însoţire şi cantităţile de masă lemnoasă recepţionate sau raportarea în SUMAL, de către diverşi agenţi economici, a unor avize de însoţire fictive.

Firma austriacă a fost acuzată, în contextul promovării modificărilor la Codul Silvic, că a încercat să influenţeze procesul decizional, făcând lobby pentru eliminarea unor prevederi care i-ar fi afectat activitatea pe piaţa lemnului.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*