Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

O firmă din Suceava, furnizor important al Schweighofer, verificată de DNA

lemn-padure-ssUnul dintre cei mai importanți furnizori ai firmei austriece Schweighofer a ajuns în atenția procurorilor Direcției Naționale Anticorupție. DNA cercetează firma GVC Computers Cajvana, prin filiera Tofan, după ce aceasta a câștigat licitații colosale la Direcția Silvică Bistrița.

La prima vedere, firma are un nume care pare a fi în domeniul informaticii, însă în spatele ei este o întreagă filieră de tăiere a materialului lemnos din păduri.

like-facebookPotrivit Riseproject, printre firmele care au câștigat licitații bănoase la Direcția Silvică Bistrița – al cărui director este cercetat acum de DNA, tocmai pentru că ar fi favorizat anumite societăți comerciale – se numară și GVC Computers din județul Suceava.

Această firmă ocupă locul patru în topul furnizorilor Schweighofer cu 13 milioane de lei încasate în 2013 și 14 milioane de lei în 2014. Contractele obținute de GVC Computers s-au derulat nu numai în Bistrița, ci și în județul Suceava, iar declarațiile fiscale ale acestei firme arată că relația cu Schweighofer este afacerea sa de bază.

La vedere, asociații GVC Computers din Cajvana ,județul Suceava sunt doi cetățeni pe nume Pîțu Vasile și Boca Samoilă. Cei doi nu sunt foarte cunoscuți în industria lemnului, dar RISE Project a descoperit că, în 2014, firma GVC Computers a înregistrat la OSIM marca George Tofan Grup. Proprietarul și administratorul societății George Tofan Grup este Leonte Tofan, adică fratele lui Nichifor Tofan – unul dintre directorii fabricii Holzindustrie Schweighofer din Rădăuți.

Familia Tofan pare destul de implicată în filiera tăieriii și valorificării materialului lemnos. Fost director la Direcția Silvică Suceava la începutul anilor 2003, Nechifor Tofan a avut o ofertă destul de geneoasă din partea magnatului austriac din moment ce a păsărit silvicultura de stat și a intrat în sistemul privat. Rămâne de văzut dacă nu a plecat și cu întreaga documentație a pădurilor la care a avut acces din moment ce firma austriacă a ajuns să se impună pe piața românească și internațioanlă cu lemnul din România.

Două companii fictive au intrat și ele în joc

La adresa societății George Tofan Grup mai sunt înregistrate alte două companii active în industria forestieră. Leonte Tofan, fratele managerului Schweighofer susținea că n-are nicio legătură cu firma GVC Computers: „Le-am dat să folosească marca George Tofan Grup pentru că sună bine, au vrut să aibă ceva să sune frumos, nu mi-au dat nimic la schimb. Am zis să o folosească. Ei cu treaba lor, eu cu a mea. Nu am numărul de telefon al lui Pîțu”, a susținut Leonte Tofan pentru Riseproject, care, totuși, știe exact pe unde exploatează firma masă lemnoasă – în județele Suceava, Bacău și Bistrița.

Un alt partener cercetat de DNA este Adenis Pard din Suceava,ce ocupă 10 în topul încasărilor de la Schweighofer: 9,7 milioane de lei în 2013 și, respectiv, 10,6 milioane de lei în 2014.

Cu toate acestea, în 2013, firma declara la Fisc venituri de 7,6 milioane de lei, iar în 2014 de 7,8 milioane de lei. Adică, mai mici cu aproape 3 milioane de lei față de sumele pe care Schweighofer declară că le-a plătit. Proprietarul Adenis Pard din Suceava se numește Gavril Viorel Pardău, locuiește în Vatra Dornei și nu-și explică inadvertențele de la Fisc: “Nu, e imposibil, totul este declarat. Înseamnă că nu-i declarația lor bună. Noi am declarat tot ce am facturat”. La fel susține și contabila domnului Pardău care a revenit cu cifre și detalii, arătând că, anul trecut, firma a derulat contracte cu austriecii în valoare de 6,8 milioane de lei, și nu de 10, 6 milioane de lei, așa cum reiese din declarațiile fiscale ale Schweighofer”.

Un alt furnizor este Ciador Beaty Center Rădăuți, firmă patronată de Radu Buzilă și care ocupă locul XI în topul celor mai mari furnizori de lemn.

Această companie a raportat încasări în valoare de 8.7 milioane de lei în 2013 și 8,3 milioane de lei în 2014. Este vorba despre tranzacții cu bușteni, chiar dacă numele firmei duce gândul la un salon de cosmetică, iar patronul oficial al afacerii se numește Radu Buzilă. Eu nu licitez din pădurea statului. Cumpăr numai de la privați, proprietari care au păduri. Livrăm bușteni și cherestea către Schweighofer pentru că sunt mari. Au fost ajutați să fie mari și nu de mine, ci de alții”, spune Radu Buzilă.

Cei mai mulți bușteni ajung direct în fabricile Schweighofer prin intermediul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva și a Direcțiilor Silvice subordonate. În urmă cu doi ani, statul a livrat către austrieci bușteni în valoare de 168 de milioane de lei. Era 2013, deci ultimul an al contractului preferențial cu statul, în baza căruia Schweighofer s-a dezvoltat timp de un deceniu. Fără directivă de la centru, Schweighofer a mai câștigat licitații la direcțiile silvice din Vatra Dornei, Tîrgu Mureș (3,7 milioane de lei), Buzău și Baia Mare (peste 1 milion lei).

În 2014, regia de stat s-a menținut pe primul loc între furnizorii Schweighofer, cu încasări totale de 179 de milioane de lei din care 98,9 milioane de lei reprezintă vânzări de masă lemnoasă, iar restul, prestări de servicii. Numai la Ocolul Silvic Anina, Romsilva a prestat anul trecut servicii pentru austrieci în valoare de 47 de milioane de lei. Asta în condițiile în care în 2014, contractele cu Romsilva expiraseră aproape în toată țara. Cel mai important furnizor este chiar statul român, prin Regia Națională a Pădurilor Romsilva, al cărei șef este judecat împreună cu Viorel Hrebenciuc pentru fapte de corupție și sprijinirea unui grup infracțional organizat.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*