Cea mai importantă competiţie hipică din nordul Moldovei, Cupa Bucovinei- Romsilva, adună în acest week-end pe Hipodromul din municipiul Rădăuţi cele mai frumoase exemplare de cai de rasă din ţară, de la RNP Suceava, Neamț și Mureș, dar și de la cluburi hipice private din țară.
Competiţia organizată de RNP-Direcţia Silvică Suceava, considerată o importantă etapă în calendarul competiţional al Federaţiei Ecvestre Române, ai cărei reprezentanţi au şi jurizat şi comentat toate probele desfăşurate pe parcursul celor trei zile, s-a bucurat şi de prezenţa unor persoane importante, atât la nivel local, cât şi naţional.
Deschiderea oficială a fost făcută de Mariana Moisei, director la RNP –Romsilva, care este și președintele juriului. La eveniment au mai fost prezenți directorul ethnic al Direcției Silvice Suceava, Valerian Solovăstru, deputatul Alexandru Băișanu vicepreședintele CJ, Ilie Niță .
În tribune ca spectator s-au mai aflat directorul economic al Spitalului Județean Suceava, Boliacu Costel, directorul ITRV, Vasile Coroamă, președintele executive al PSD Rădăuți, Mihai Reman și alți alți localnici sau din județ,pasionți de echitație. Timp de trei zile spectacolele ale căror vedete au fost cabalinele adunate din toată ţara au dovedit că cabalinele în special cele de la Rădăuți au clasă. Chiar dacă numărul spectatorilor nu a umplut băncile hipodromului, cei prezenți au avut ocazia să vadă aptitudinile cailor de rasă pe parcursul celor nouă probe sportive, printre care se numără şi cele de galop, frumuseţe şi obstacole.
Directorul tehnic al Direcției Silvice Suceava, Valerian Solovăstru, a declarat că această competiție a devenit o tradiție.
„Mă bucur că la această competiție participă mulți copii, fiind un sport de viitor”, a spus Valerian Solovăstru.
Între concurente s-a aflat și fiica deputatului Alexandru Băișanu, Ioana, pasionată de echitație. Ea a participat déjà la concursuri hipice în țară și străinătate de unde s-a întors cu premii.
Fostul deputat PSD, Petru Crăciun este proprietarul Clubului Forest Ecvestru din Sucevița. Fiica acestuia, Cristina Crăciun, în vârstă de 20 de ani, este pasionată de echitație.
Clubul a participat la competiție cu 4 concurenți.Pe lângă Cristina Crăciun au mai concurat Moroșan Alexandra, Semeonov Sofia și Emilia Iosif. Concurenții de la Clubul Cai de Legendă Hardic sub îndrumarea campionului național, Ionel Moroșan au dat dovadă că sunt destul de bine pregătiți însă și emoțiile și-au spus cuvântul.
„Este o muncă destul de grea ,necesită muncă și răbdare.Nu poate oricine să facă acest sport, trebuie să ai atitudini. Pe lângă faptul că aici am copii de la club care participă în concurs, copii pe care i-am antrenat alături de caii de rasă, voi fi și concurent”, ne-a spus Ionel Moroșan.
Mihai Reman, din Rădăuți, a venit în calitate de spectator. Are prieteni pasionați de echitație și participanți la acest consurs.
„Echitația este sportul care unește ființele cuvântatoare și necuvantatoare, este noblețea sportului. Calul i-a fost alături omului din cele mai vechi timpuri, i-a fost prieten și partener. Este animalul cu care omul și-a celebrat cele mai frumoase momente ale vieții și le-a înfruntat pe cele mai grele. Nu sunt încă competiții care adună mii de oameni ca în străinătate dar performanța este la fel. Avem cai de rasă care au câștigat premii internațioale și asta ne poate face mândri”, a spus Reman.
Sâmbătă, programul a inclus în prima parte o competiție dedicată copiilor. Dacă micuții au avut emoții înainte și în timpul concursului, părinții au avut la rândul lor emoții din tribune. Ilisoi Octavian este unul din părinții care a urmărit cu atenție evoluția fiicei sale.
„Este un sport foarte frumos, fiica mea o face din pasiune, este un sport nobil, care neceistă multă muncă, seriozitate și foarte multe ore de antrenament 5-6 zile pe săptămână”, ne-a spus Ilisoi Octavian din Rădăuți.
Cupa Bucovinei a reprezentat pentru Direcţia Silvică Suceava o adevărată provocare, un test despre care participanţii pot cel mai bine să aprecieze dacă l-am trecut sau nu.
În această privinţă, pe lângă meritele care sunt acordate din plin austriecilor, care au pus bazele acestei herghelii de la Rădăuți, care aproviziona întregul lor imperiu, trebuie menţionate şi meritele Direcţiei Silvice Suceava, care, după preluarea hergheliilor, nu doar că a păstrat o tradiţie care ne face unici în Europa ca număr de cai de rasă şi ca exemplare de valoare produse aici, ci şi pentru faptul că se străduieşte mereu să readucă în sufletul oamenilor pasiunea pentru călărit – un sport foarte benefic organismului, dar şi dragostea pentru un animal nobil, care i-a fost omului alături de-a lungul a mii şi mii de ani.