Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

FOTO! Învaţă de mici arta meşteşugului, la atelierul de creaţie „Micii meşteşugari”

copii mestesugariUn număr de 100 de copii devin mici meșteșugari pentru aproape trei săptămâni. Atelierul de creaţie „Micii Meşteşugari”, organizat de Muzeul Bucovinei în incinta Muzeului Satului Bucovinean de  lângă Cetatea  de Scaun a Sucevei, se află în cea de-a doua săptămână de activitate. Ajuns la cea de-a XVIII -a ediţie, Atelierul „Micii Meşteşugari”, adresat copiilor cu înclinaţii artistice, reuneşte în acest an, în cele cinci ateliere creative, peste o sută de copii din Suceava şi din împrejurimi, dar şi copii veniţi în vacanţă la bunici  din Târgu Mureș, București  și din alte judeţe ale ţării precum și din China.

Cele cinci ateliere, care vor funcţiona până pe data de 18 iulie a.c., amenajate în casele din muzeul în aer liber, sunt axate pe olărit/modelaj în lut -coordonat de meşterul popular Carmen Cristea, prelucrarea artistică a lemnului-coordonat de meşterul cioplitor Florin Cramariuc, pictură icoane pe sticlă -coordonat de artista plastică Oana Moruz, tapiserie/confecţii textile -coordonat de prof. Petronela Rusu şi încondeiere ouă -coordonat de meşterul încondeietor Celica Nistor.
 copii mestesugari2
20 de învăţăcei, între care și nepoții deputatului Sanda Maria Ardeleanu,  deprind meşteşugul modelării lutului
 
În Casa-atelier Marginea, 2o  de  copii cu vârste cuprinse între 10-11 ani între care și nepoțeii doamnei deputat Sanda Maria Ardeleanu, deprind meşteşugul modelării lutului sub îndrumarea ceramistei Carmen Cristea. Se lucrează   la roata olarului, se realizează mici obiecte decorative din lut pe care copiii le decorează cu incizii reproducând diverse motive geometrice. Printre ei sunt şi „navetişti” care vin de la Dărmănești sau Fălticeni. Ceramista Celia Nistor,cea care este alături de micuți și îi învață din tainele meșteșugului spune că lucrul cu lutul e foarte relaxant şi nu este nici o problemă dacă greşeşti pentru că se poate remodela”.Lucrările realizate din lut sunt  expuse la soare, pentru uscare.   O parte au fost duse déjà la ars în cuptor. copii mestesugari3

Lucrul cu lutul – spune ea – e foarte relaxant şi nu este nici o problemă dacă greşeşti pentru că se poate remodela.Copii sunt foarte talentați  și  sunt atrași mai ales că un astfel de atelier nu se află în școli.Este o activitate relaxantă iar finalitatea este spectaculoasă”, ne-a destăinuit Celia Nistor.

La rândul său, parlamentarul sucevean Sanda Maria Ardeleanu ne-a declarat că a adus cei doi nepoți la aceste ateliere dat fiind faptul că le place să facă mereu câte ceva, să învețe din tainele meșteșugarilor.

„Am fost impresionată de calitatea organizării, se vede ca au fost foarte multe ediții anterioare, am fost impresionată de căldura cu care lucrează artiștii și doamnele de la Muzeul Satului. E un număr foarte mari de copii.  Cât de frumos artiștii împărtășesc copiilor din tainele artei pentru ca aceasta să nu dispară. Sunt impresionată de cuantumul redus de participare al taxei, doar 30 de lei, în care copiii pleacă îmbogățiți de tradițiile pe care le dobândesc și care vor rămâne în amintirea lor”, a spus parlamentarul sucevean.
 
copii mestesugari420 de mici meșteri cioplitori
 
 La o altă căsuță din cadrul Muzeului Satului, se află o altă masă de lucru,  sub îndrumarea lui Florin Cramariuc, preşedintele Asociaţiei Meşterilor Populari din Bucovina, cu 20 de mici meşteri cioplitori.
Florin Cramariuc îi învaţă pe copii să facă crestături pe diverse obiecte cioplite din lemn  între care linguri, sărăriţe, cuieraşe iar sculele de lucru pentru copii sunt  cuţitaşe, dălţi.

„Am descoperit o fetiță foarte talentată și sper să continue să lucreze cu soția mea și după finalizarea acestei ediții.Ceva care se învață în copilărie nu se uită niciodată. E ca și mersul pe bicicletă. Chiar dacă vor ajunge medici, arhitecți,ceea ce învață acum le va fi ca un hobby”, ne-a spus artistul.copii mestesugari5

 
Icoane pe sticlă, păpuşi ,ouă încondeiate cu ceară topită
 
Într- altă căsuță, Casa Ostra,  micuții lucrează în cadrul  atelierelor  de pictură pe sticlă, tapiserie/confecţii textile şi încondeiere ouă.  În atelierul de pictură pe sticlă din tinda casei, artista plastică Oana Moruz îi învaţă pe copii să picteze icoane iar munca trebuie să fie în egală măsură efortului depus de învățăcei. 
Cu toții sunt implicați pentru ca desenele și lucrarea în final să fie de  apreciată.

Și în atelierul de tapiseriee forfotă mare.  Sub îndrumarea prof. Petronela Rusu se fac tapiserii mici, semne de carte, brăţări, zgărdelniţe şi păpuşi cu costume populare. Câteva fetițe lucrează pentru îmbrăcămintea păpușilor.  Se taie, se coase, se împleteşte, Maproape că nici nu îți vine să oprești din muncă grupul de fetițe care sunt foarte preocupate de ceea ce fac. În toate camerele e liniște  însă  în atelierul de încondeiat ouă fiecare copil este foarte atent la ce face. Meşterul încondeietor Celica Nistor trece prin dreptul fiecărui copil şi urmăreşte cum lucrează. Modelele s-au făcut mai întâi pe hârtie, apoi sunt reproduse pe ouă cu chişiţa muiată în ceară topită. Până la prânz, când copiii au pauză de masă, în Muzeul Satului Bucovinean se lucrează intens.
 

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*