Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Afacerist lăsat fără deget de cămătari, condamnat la închisoare

inchisoare 1Afaceristul rădăuțean Samoil Beniamin, lăsat fără deget de cămătari, a primit  cinci ani de închisoare.

Tribunalul Suceava a pus punct, vineri, unui dosar   în care au fost trimiși în judecată  doi bărbaţi  pentru spălare de bani, iar alte 47 de persoane pentru înşelăciune, fals în declaraţii şi uz de fals după ce au obţinut fraudulos credite de la bănci din judeţul Suceava.

like-facebookPrejudiciul era de aproximativ 900.000 de euro. Procurorii au dispus trimiterea în judecată la începutul lunii aprilie 2013 a omului de afaceri rădăuțean  Samoil Beniamin Antemie şi Radu Sfichi  pentru spălare de bani, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii şi uz de fals, toate în formă continuată, precum şi trimiterea în judecată a altor 47 de persoane, pentru înşelăciune, fals în declaraţii şi uz de fals.

În perioada 2005-2008 Samoil Beniamin Antemie, în calitate de administrator al unei firme din judeţul Suceava, a falsificat mai multe înscrisuri oficiale şi sub semnătură privată, pe care le-a folosit pentru obţinerea creditelor bancare, inducând în eroare mai multe bănci, la semnarea contractelor de credit. Astfel, bărbatul, ajutat de alte persoane, a obţinut credite în valoare de 1.086.700 de lei şi 245.900 de euro.

Prin acelaşi mod de operare, în perioada 2006-2008, Radu Sfichi, în calitate de administrator de firmă, a indus în eroare o unitate bancară din judeţul Suceava, obţinând, în baza unor documente false, credite în valoare de 535.200 de lei şi 64.500 de euro.Cei doi au introdus banii proveniţi din creditele dobândite ilegal în circuitul legal financiar-contabil al societăţilor comerciale pe care le administrau, deşi ştiau că sumele provin din fraudă bancară.

De asemenea, anchetatorii au stabilit că, în perioada 2005-2008, ceilalţi 47 de inculpaţi, instigaţi de cei doi şi prin folosirea înscrisurilor oficiale şi sub semnătură privată întocmite în fals de aceştia, au indus în eroare unităţile bancare din judeţul Suceava şi astfel au obţinut credite bancare în lei şi în valută, sumele de bani împrumutate fiind remise celor doi inculpaţi.

Printre beneficiarii creditelor frauduloase figurează rude ale celor doi, vecini sau angajaţi temporar cărora li se promiteau diverse foloase, creditele fiind obţinute de la sucursale bancare din Suceava, Rădăuţi sau Siret.

Afaceristul rădăuțean  Antemie Samoil Beniamin  a fost trimis  în judecată pentru infracțiuni de uz de fals  în scrisurile oficiale  și sub semnătură privată , fals în declaraţii, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Pedepsele au fost de 5 sau 1 an de închisoare . Instanța a contopit pedepsele principale sus stabilite, urmând ca inculpatului să i se aplice pedeapsa rezultantă de 5 (cinci) ani închisoare, cu titlu de pedeapsă principală.

Sfichi Radu infracţiune de „uz de fals” , în două infracţiuni de „uz de fals” , schimbă încadrarea juridică din două infracţiuni de: una de „uz de fals” , înscrisurile sub semnătură privată şi una de „fals în înscrisuri sub semnătură privată”,  una de „uz de fals”.  El a însumat o pedeapsă pentru fiecare infracțiune de 22 de ani de închidoare însă va executa pedeapsa cea mai grae aplicată pentru una dintre infracțiuni după contopire, de doar 4 (patru) ani închisoare.

În același dosar au mai fost condamnați Antemie Stela la un an de închisoare  însă dat fiind faptul că avea un termen de încercare de trei ani dintr-o altă condmanare,instanța a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale pe o durată de 3 (trei) ani, ce constituie termen de încercare pentru inculpată, revocarând  suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii aplicate în caz de săvârşire din nou a unei infracţiuni.

Tribunalul Suceava a mai hotărât ca Pauliuc Estera Lidia să stea un an după gratii și a dispus ca suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale pe o durată de 3 (trei) ani, ce constituie termen de încercare pentru inculpată, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei rezultante suspendă şi executarea pedepselor accesorii constând în interzicerea drepturilor.

Struza Răzvănel Teodor  va sta  2 (doi) ani închisoare, și dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei rezultante, pe o durată de 4 (patru) ani, ce constituie termen de încercare pentru inculpat, , pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei rezultante suspendă şi executarea pedepselor accesorii .

Popovici Artur Victor a primit 2 (doi) ani închisoare, sub aspectul infracţiunii de „înşelăciune”, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei rezultante suspendă şi executarea pedepselor accesorii, atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 cod penal (revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii aplicate în caz de săvârşire din nou a unei infracţiuni).

Ceilalţi inculpați au fost achitați. Este vorba de Agache Gheorghe Eduard, Andrei Sorin Constantin, Antemie Viorica, Boicu Teodor, Brădățeanu Roxana Elena,Bucinschi Marius Constantin, Cîrstean Ovidiu Adrian, Cosmaciuc Sorin, Cotle Mihai Aurel, Diaconescu Gheorghe, Dumitrescu  Valentin Sandu, Forcuța Daniel ,Galan Florin Mihai, Galan Vasile Simion, Haja Valentin ,Hurjui Ciprian, Hurjui Dorina, Juravle Marian Dumitru,Macarie Eliade, Mehno Ioan, Mucea Victor, Moloce Petru ,Moloce Romică, Pauliuc Constantin, Pîntea Cătălin Popovici Gheorghe, Șcheleac Mihai, Șcheuleac Gheorghe, Urian Viorel, Urian Adrian, Urian Silviu, Ursaciuc Elena, Ursachi Daniel Adrian, Zaharia Daniel.

Instanța obligă pe afaceristul rădăuțean Antemie Samoil Beniamin, în solidar cu partea responsabilă civilmente S.C. Inter Klob Trans  SRL Rădăuţi – prin lichidator judiciar Multiconstult Ipurl  Suceava, la plata către stat a sumei de 6500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare (1500 lei – faza de urmărire penală şi 5000 lei faza de judecată). Iar Sfichi Radu  trebuie să plătească către stat a sumei de 5500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare (1500 lei – faza de urmărire penală şi 4000 lei faza de judecată).  Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare pentru procuror şi părţi.

 

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*