Schimbările climatice din ultima vreme i-au determinat pe legumicultorii români să își ajusteze oferta. Astfel, pe lângă celebrele roșii „inimă de bou” sau vinetele pe care oamenii le pun în grădină de ani de zile, au apărut și soiuri noi inspirate din culturile de legume mediteraneene.
Astfel, pe lângă oregano, busuioc și salvie, devenite deja obișnuite în bucătăria românească, au apărut și roșiile negre, galbene, vinetele albe, tigrate sau castraveți amari pentru tratarea diabetului. Cu toată această ofertă, baza este însă tot la soiurile românești căutate pe tarabele din piață dar prohibite din cauza prețului.
Vasile Mătrașoaie traiește în comuna suceveană Dumbrăveni și se ocupă de o viață cu creșterea legumelor. Când era copil și-a făcut bani de o Dacie numai de pe vânzarea răsadurilor. Acum lucrurile merg mai greu, în economia de piață, mai ales că trebuie să se adapteze și după cerințele oamenilor. A început să cultive soiuri de legume mediteraneene pentru că par a fi mai bune, mai gustoase și mai economicoase. Oferta sa este variată și spectaculoasă. Cuprinde peste 40 de soiuri de roșii din care 15 sunt adaptate la noi.
„Au început a se aclimatiza la noi că e mai frig în sud ca la noi am observant iarna asta. De asta am ales să le plantez în solari ca la noi, în solari e ca în Grecia. Și cred că se aclimatizează foarte bine, pănă acum am avut și s-au aclimatizat destul de bine. Eu caut senzaționalul să vad care sunt cei mai buni”, a spus legumicultorul.
În această perioadă sunt în toi plantările de răsaduri. Legumicultorii mută unele dintre răsaduri crescute în solarii în câmp. Din păcate, în zona Moldovei nu a plouat aproape deloc în ultimele săptămâni, ceea ce ar putea pune în primejdie recolta.