Corelarea învățării teoretice cu aplicațiile practice este una din preocupările esențiale ale Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava. Un exemplu în acest sens îl reprezintă vizita recentă a unui grup de studenți de la Facultatea de Inginerie Mecanică, Mecatronică și Management din cadrul USV la uzinele producătorului de autoturisme Dacia Groupe Renault, platforma industrială de la Mioveni (Pitești).
Acolo, studenții de la USV au putut afla că producția de automobile Dacia este exportată în 43 de țări de pe 4 continente și au avut ocazia să urmărească cele mai complexe procese de fabricație, de la cele clasice la cele asistate de calculator și de roboți industriali, uzina fiind una din cele mai performante unități industriale din țara noastră și a doua marcă a Grupului Renault, contribuind în mod semnificativ la îmbunătățirea imaginii României în lume.
Studenții suceveni care s-au deplasat la Mioveni au fost selectați din toți anii de studiu și de la toate programele Facultății de Inginerie Mecanică, Mecatronică și Management: Tehnologia construcției de mașini, Mecatronică, Inginerie Economică în Domeniul Mecanic. Aceștia au fost plăcut impresionați de echipamentele, performanța și organizarea uzinei Dacia Renault și au ajuns la concluzia potrivit căreia asemenea experiențe sunt extrem de utile viitorilor absolvenți, exprimându-și dorința de a vizita alte uzine din România în anul următor.
Deplasarea în sudul țării le-a permis studenților să comunice mai bine între ei și, totodată, să se destindă înaintea sesiunii. Unii dintre ei și-au arătat interesul de a participa la selecția de proiecte pe care le propune uzina Dacia studenților facultăților de profil mecanic (deci și celor din Suceava), iar alții aspiră deja la un post în cadrul uzinei, unde, de altfel, absolvenți ai facultății sucevene sunt deja angajați ca ingineri.
Grupul de studenți a fost însoțit de profesorul universitar Romeo Ionescu, decanul Facultății de Inginerie Mecanică, Mecatronică și Management și de colegul acestuia de la aceeași facultate, Ionuț Cristian Românu.