Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

„La Poalele de Călimani- Sărbătoarea bujorului de munte în comuna Șaru Dorne

bujorul de munteÎn zilele de 6-7 iunie, comuna Șaru Dornei este pentru a X a oară organizatoarea manifestării cultural-artistice și turistice intitulate „La Poalele de Călimani-Sărbătoarea bujorului de munte în comuna Șaru Dornei”. Evenimentul care a devenit déjà o tradiție este organizat în colaborare cu Administrația Parcului Național Călimani.
 
like-facebookBujorul de munte se întâlnește la poalele Munților Călimani care timp de două săptămâni formează adevărate covoare unicat, nemaiîntâlnite în altă parte.
Bujorul de munte ( Rtododendron Kotki) este o plantă rară care crește numai la altitudini  de peste 1.700 m, înflorește la începutul / mijlocul lunii iunie, conferind un spectacol de o coloristică extraordinară în habitatele montane din Călimani, aspect cu totul și cu totul deosebit. Muntele devine de culoare roz- siclam, creând un peisaj de vis. Această sărbătoare va începe cu un Te Deum oficiat de un sobor de preoți după care va avea loc în mod official deschiderea manifestării de către autoritățile locale dar și specialiști în domeniu care vor vorbi despre Ziua Parcului Național Călimani.
La Centrul de Vizitare al Parcului Național, acolo unde se va desfășura evenimentul în prima zi  pasionații de  echitație vor avea ocazia să asiste astfel de momente. Concomitent vor avea loc expoziții de sculptură, pictură, fotografie, numismatică și insigne. Ziua se va încheia cu un recital pe terenul de sport din Neagra Șarului și discoteca în aer liber.
Duminică,7 iunie, ziua va începe cu o slujba religioasă urmată de vizitarea Parcului Național Călimani și din nou, echitație la Centrul de Vizitare al parcului. Atmosfera va fi întreținută de fanfara din Calafindești după care va avea loc festivitatea de premiere a familiilor care aniversează 50 de ani de la căsătorie.
Programul mai include program artistic susținut de  mai multe formații folclorice și de dans dar și interpreți de muzică popular care vor face ca manifesarea dedicată bujorului de munte să fie la ea acasă.
Între cei care vor urca pe scenă se numără Grupul Vocal „Cântecul Muntelui”, „Bujorelul” al Clubului Copiilor și Elevilor din Neagra Șarului, Grupul Florilor și Fluturașilor din Neagra Șarului, Ansambluri Folclorice din zona Dornelor, interpretul de muzică popular Călin Brăteanu, Grupul Folk „Crenguța de brad” din Șaru Dornei, formația Record și Bianca Ciubotariu.
Primarul comunei, Ioan Cătălin Iordache, a declarat că an de an se mai pune câte o petală la bujorul de munte, la poale de Călimani.
„Ne dorim ca manifestarea care a devenit o tradiție  și în acest an să fie o reușită. Am încercat ca în programul celor două zile să includem momente pentru toate vârstele și categoriile sociale”,  a spus edilul comunei

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*