Legislația românească este mai mult în avantajul bogătașilor, fie ei și străini, în ce privește plopul energetic. Deși nu există diferență între plopul normal și plopul energetic, decât distanța dintre puieți, ca și specie forestieră, acesta din urmă a transformat sute de hectare din județul Suceava, în special în zona Dornești-Mușenița-Calafindești -Grănicești, în adevărate păduri.
Parlamentarii noștri par indiferenți față de terenurile arabile de pe care se recoltau înainte de 89 peste 40 tone la hectar de cartofi. Una dintre cele mai renumite zone și bogate în cultura cartofului era Dornești, care acum este transformată în păduri de plopi „energetici”. Practic, terenurile arabile devin terenuri nefertile. Cei care și-au vândut terenurile firmei Egger și Schweighofer pe prețuri de nimic au făcut-o pentru că nu au avut cu ce lucra pământul.
Specialiștii în silvicultură susțin că sunt șocați cum sute de hectare sunt transformate în păduri sub ochii noștri și a legislativului, prevalându-se de faptul că, chipurile, plopul energetic este o cultură energetică.
„Ținând cont de sistemul de cultură respectiv numărul de execuție la hectar, într-un timp scurt, de câțiva ani de zile, până la 10 ani, înregistrează o cantitate mare de biomasă respectiv 40 tone la hectare care se folosește ulterior, ca și combustibil, pentru producerea de energie electrică. Problema este a legislativului care permite acest lucru. Un teren fertil care poate fi folosit ca mijloc de subzistență este transformat în profit pentru străini”, a declarat un inginer silvicultor din Suceava.
Directorul Direcției Agricole Suceava,Vasile Costan, a spus că legislația din țara noastră nu prevede plantarea plopului pe diferite clase de calitate a solului. Pe terenurile fertile se poate face agricultură, este și cazul terenurilor arabile cum este cel din județul Suceava transformat în păduri. Există 5 clase de calitate a solului, pentru terenuri fertile din clasele I, II și III și și terenuri slab fertile și respectiv foarte slab fertile din clasele IV și respectiv V. Terenurile din clasa a III sunt terenuri puternic afectate de fenomene de degradare în condiții climaterice puțin favorabile pentru culturi agricole -acestea din urmă fiind destinate livezilor în mod special și terenurile din clasa V fiind improprii pentru folosința agricolă. În opinia specialiștilor din agricultură, plopul energetic ar trebui cultivat pe terenuri din clasele IV și V .
În zonele unde a fost cultivat așa zisul plop energeti, sunt suprafețe cre nu sunt compacte iar cei care dețin terenuri agricole între aceste fâșii de plopi sunt dezavantajați întrucât nu numai terenul le va fi distrus calitativ, dar și culturile a cărei recoltă va fi cu mult mai mică.
Va meritati soarta, natie de sclavi prostanaci, ingamfati, laudarosi si atotcunoscatori. Ati fost mereu si veti ramane sclavii strainilor. Va salut cu mila din Olanda. Un fost cetatean roman, EVOLUAT in cetatean Olandez. Traiesc in standarde, sunt respectat ca om. Crapati de ciuda sobolanilor.