Călugării de la Sihăstria Putnei se pregătesc să facă sirop de brad. Fețele monahale au ținut să dezvăluie rețeta acestui sirop. Licoarea este uşor de preparat şi este extrem de utilizată mai ales în sezonul rece. Mugurii de brad sunt cunoscuţi pentru efectele lor benefice mai ales în cazul bolilor de plămâni, ajutând la calmarea tusei.
Datorită acţiunii expectorante, bactericide, revulsive, antiinflamatoare şi fluidizante a secreţiilor bronhice, pădurile de brad constituie un mediu excelent de amenajare a sanatoriilor pentru refacerea bolnavilor cu afecţiuni respiratorii.
- Mugurii de brad cu cimbrișorul de câmp (cam 10%) se pun la fiert. Apa să depășească cu 10 cm conținutul.
- Se fierb până mugurii devin foarte moi și acele se desprind foarte ușor (maxim o oră).
- Se strecoară, iar siropul obținut se pune iarăși la fiert cu zahăr (1 kg de zahăr la 1 l de sirop). Se fierbe până se închide la culoare (aproximativ ½ oră).
- Se lasă la răcit și se pune în sticle. Se păstrează la rece.
Și o rețetă din bătrâni:
- Într-un borcan de 5 kg se pune alternativ un strat de muguri de brad și unul de zahăr (cât să cuprindă mugurii), ultimul strat să fie zahăr.
- Se lasă până când mugurii lasă un sirop și se strecoară.
- Noi îngropăm acest borcan în pământ din primăvară până în toamnă, și apoi strecurăm siropul și-l punem la rece. Încercați și dumneavoastră, dacă locuiți la țară.