Un număr de șase contrabandiști au fost arestați preventiv, iar primarul din Ulma și încă șase persoane sunt sub control judiciar din cei 29 de indivizi care au compărut în fața instanței de judecată.
În dosarul celei mai mari rețele de contrabandă din ultima vreme, Tribunalul Suceava a decis, miercuri, la ora 16.00, arestarea preventivă a unui număr de șase persoane, cercetarea în stare de libertate sub control judiciar a primarului din Ulma și a încă șase persoane, iar restul persoanelor implicare în trafic ilegal cu țigări să fie trimise acasă fără a fi luată vreo măsură restrictivă împotriva lor.
Primar sub control judiciar, şase persoane arestate preventiv pentru trafic cu ţigări. Vezi cine a scăpat de arest!
Vor sta în arest: Vicovan Mihai, Neculai Slabu, David Cosmin Gheorghe, Solcan Florin, Cârdei Vasile și Feraru Adrian Claudiu. Instanța a decis să fie cercetați sub control judiciar primarul comunei Ulma, Petru Marocico împreună cu Toma Gheorghe, Nicolae Băcița, Petru Laurențiu Schipor, Levente Huszti, Adrian Vasile Mateiciuc și Lucian Vasile Dumitriu.
Au fost lăsați să plece acasă, fără a se lua vreo măsură împotriva lor, Daniel Stefan Blănaru, Cristian Mihai Iordache, Călin Iulian Boca, Valeriu Ioan Tenciu, Ionel Vornicu, Victor Minescu, Alexandru Marian Ionesi, Vasilică Suleap, Vasile Cârdei, Ioan Popescu, Gheorghe Rusei, Dorel Gherman, Istvan Szilard Pani, Nicolae Gaby Mardare, Vasile Popovici şi Zsolt Marucza. Pionul principal al contrabandei rămâne însă primarul din Ulma, cunoscut déjà de procurorii DIICOT pentru implicarea sa în contraband cu țigări. El a mai fost încătușat încă de două ori, pentru contraband cu țigări și constituirea în grup infracțional organizat, în 2007 și 2011, dar de fiecare dată dosarul său nu i-a convins pe judecători să poată fi condamnat. Primarul a rămas și fără JEEP X5 care a fost confiscat de oamenii legii.
În dimineața zilei de 25 mai, procurorii DIICOT au efectuat 70 de percheziţii domiciliare la persoane bănuite de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă şi deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării. Dintre cele 70 de percheziţii, 56 au fost făcute în judeţul Suceava, trei în Covasna, câte două în judeţele Harghita, Braşov şi Ilfov, în timp ce în Bacău, Vrancea, Mureş, Prahova şi Bucureşti a fost făcute câte o percheziţie. În urma percheziţiilor desfăşurate au fost ridicate sumele de 1.950 de euro, 41.397 de lei, 9.980 de pachete cu ţigări, 13 autoturisme, 100 de litri de alcool, 100 de telefoane mobile şi 68 de cartele SIM, un laptop, o tabletă, o puşcă cu aer comprimat, precum şi mai multe documente contabile. Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2012 – 2014, pe raza municipiului Fălticeni şi a zonei limitrofe, s-ar fi constituit trei grupări infracţionale organizate în scopul săvârşirii de infracţiuni de contrabandă, pentru obţinerea de beneficii financiare. Unul dintre grupurile infracţionale organizate ar fi desfăşurat activităţi infracţionale şi cu ţigări de provenienţă comunitară – Grecia, care au fost introduse pe teritoriul României, prin Punctul de Trecere al Frontierei Giurgiu. Liderii grupurilor infracţionale organizate ar fi coordonat achiziţionarea de ţigări de contrabandă de la furnizorii de pe raza judeţului Suceava, care îşi au domiciliile în zona adiacentă frontierei româno – ucrainene. Ulterior, membrii grupurilor infracţionale ar fi găsit cumpărători de pe raza judeţelor Harghita, Covasna, Bacău, Vrancea, Braşov, Mureş, Prahova şi din municipiul Bucureşti, care ar fi sprijinit grupul infracţional organizat prin asigurarea pieţei de desfacere a ţigărilor provenite din contrabandăTransporturile cu ţigări se făceau între orele 18.00 şi 08.00, fiind folosite drumuri puţin circulate, persoanele care asigurau traseul de deplasare efectuând măsuri de contrafilaj pentru a afla dacă transportul este supravegheat de poliţişti. Autoutilitarele folosite la transportul ţigărilor aveau locaşuri special amenajate, pentru disimularea ţigărilor de provenienţă extracomunitară.
Procurorii DIICOT susțin că beneficiarii ţigărilor achitau către liderii grupului infracţional organizat sumele de bani reprezentând contravaloarea acestora, fie prin intermediul persoanelor trimise în momentul livrării ţigărilor, fie folosind sisteme de transfer din cadrul staţiilor PECO, apelându-se pentru trimiterea/ridicarea banilor la diverse persoane pentru a ascunde expeditorul/destinatarul real al acestor sume de bani. Prejudiciul creat prin sustragerea de la plata taxelor şi accizelor datorate bugetului de stat este în valoare de peste 3,5 milioane de euro.
Loading...
loading...
- 27 mai 2015
- 1.336 vizualizări
- Fără comentarii