Ziua Eroilor, sărbătorită de Înălțarea Domnului, a fost marcată joi, 21 mai, la Cimitirul Eroilor din municipiul Suceava, printr-un ceremonial religios, depuneri de coroane și o defilare militară. Oficialităţi județene, reprezentanți ai unor partide politice, conducerile instituțiilor deconcentrate, cadre militare, membri ai societăților cultural-patriotice, asociațiilor cadrelor militare în rezervă, veteranilor de război şi oameni simpli au venit să-și exprime recunoștința față de cei care au căzut de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului. Niciun parlamentar de la Guvernare sau Opoziție nu a venit la eveniment. Manifestarea, desfășurată la Cimitirul Eroilor, a început cu intonarea Imnului Naţional al României și un moment religios susținut de un sobor de preoți. Oficalitățile nu au ținut niciun discurs referitor la însemnătatea acestei zile.
Evenimentul a continuat cu un ceremonial de depuneri de coroane și jerbe de flori la monumentul situat în incinta Cimitirului Eroilor. La ceremonial au participat ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, prefectul județului, Constantin Harasim,președintele CJ, Cătălin Nechifor, subprefectul Atanasă Nistor, primarul Sucevei Ion Lungu, șeful IJJ, locotenent colonel Mihai Lungu, adjunctul ISU, Dan Hoffman, șeful STS, Mihai Dascălu, împuternicului la comanda IPJ, Viorel Onea, comandantul Centrului Militar județean, dar și conducerilor altor instiituții.
Nu au lipsit și o parte din elevii şi profesorii din școlile și liceele din Suceava care au depus coroane de flori.Trebuie precziat că de organizarea acestui eveniment s-a ocupat garnizoana Suceava. La activităţile organizate joi cu ocazia Zilei Eroilor, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava a participat cu un număr de 97 de jandarmi, astfel: 35 de jandarmi au asigurat măsurile de ordine publică la 18 manifestări organizate in judeţ, 62 de jandarmi au participat la aceste manifestări (garda Drapelului de luptă, gărzi la monumentele eroilor, depunere de coroane).
Oamenii simpli au asistat la ceremonialul religios și militar. Emilia Halici, în vârstă de 43 de ani, din Suceava a ajuns la cimitirul Pacea pentru a aprinde o lumânare la mormântul soțului. Ea ne-a spus că și anul trecut a „prins această manifestare”.
„E o zi sfântă de sărbătoare. Am aprins o lumânare la cel cu care îmi unisem destinele, dar nu am putut trece cu vederea această manifestare impresionată. Păcat că nu a vorbit nimeni despre eroi, despre cei care ne-au eliberat țara, despre cei care au murit pe câmpurile de luptă pentru ca noi să trăim liberi”, a spus femeia.
Între cei prezenți la ceremonial s-a aflat și Georgeta Lucaci, în vârstă de 89 de ani.
„Am venit să pomenesc părinții mei și am ales să stau și la ceremonial. Am vrut să particip pentru că am rude care au murit pe front. Bunicul din partea mamei a murit la Oituz, iar un alt bunic a murit în Basarabia. Dacă pentru primul este un nume inscripționat pe un monument în cinstea Eroilor, pentru cel de-al doileaș știm doar că a fost înmormântat în Basarabia”, ne-a spus suceveanca.
În municipiul Suceava, la activitatea organizată la Cimitirul Pacea, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava a participat cu un efectiv de 31 de cadre (7 militari la Garda Drapelului de luptă, 19 militari Gardă de Onoare, 4 militari Gardă la Monumentul Eroilor şi preotul militar). Nu trebuie omis faptul că și Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență a participat cu două dispozitive dar și fanfara municipiului Suceava.