Autoritatea Electorală Permanentă a sancţionat, în luna aprilie, patru primării din judeţul Suceava, în urma unui control care a vizat îndeplinirea principalelor obiective ale activităţii de instruire şi control electoral. Este vorba despre primăriile Drăguşeni şi Şcheia, care au primit amenzi de câte 1.000 de lei, şi primăriile Frătăuţii Vechi şi Forăşti, care au primit două, respectiv un avertisment.
„Secretarul a fost amendat pentru că nu a scos de pe calculator datele care trebuia să le treaca în registrul. El este vinovat şi amenda o va plăti el. Nu are Primăria nicio legătură, e treaba lui”, ne-a declarat primarul comune Drăguşeni, Vasile Cepoi.
„Nu are legătură cu Dragnea (n.r.râde). Eu am delegat problema asta la domnişoara secretară şi au fost nişte neconcordanţe între tabelele acelea permanente, listele permanente, că nu le-a actualizat, şi a fost amendă de 1.000 de lei. A plătit 500 pe loc şi s-a încheiat toată treaba. Au cam exagerat. Nu au găsit altă primărie decât Şcheia să o amendeze. Puneţi amendă, domnule, dacă acestea sunt regulile, dacă vă justificaţi activitatea, puneţi amendă la Şcheia. Nu-i cu fapte grave sau aşa. […] Asta e, dacă noi ne amendăm unii pe alţii e foarte bun, facem progres. Au fost neconcordanţe, fapt pentru care domnişoara suportă, altădată să se înveţe minte”, ne-a declarat primarul din Şcheia.
Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, acțiunile de instruire, îndrumare și control electoral au ca principale obiective: verificarea modului de păstrare și a modului de actualizare a listelor electorale; verificarea semnării listelor electorale de către persoanele abilitate; verificarea autorizării de către primar, prin dispoziţie, a persoanelor care efectuează operaţiuni în listele electorale permanente și în Registrul electoral; verificarea modului de păstrare şi recuperare a materialelor de logistică electorală; verificarea respectării criteriilor privind delimitarea secţiilor de votare, conform prevederilor legislaţiei electorale; îndrumare privind utilizarea Registrului electoral; verificarea efectuării operaţiunilor specifice în Registrul electoral; monitorizarea modului de efectuare a înregistrărilor ori a radierilor în Registrul electoral, conform prevederilor legale în vigoare; urmărirea modului de respectare a instrucţiunilor şi hotărârilor AEP şi verificarea efectuării comunicărilor prevăzute de lege.
Autoritatea Electorală Permanentă a sancţionat mai multe primării de la începutul anului.