Peste 30.000 de oameni au fost prezenți, duminică, la cea de a VII -a ediţie a manifestării devenită deja o tradiție: Hora Bucovinei, serbare câmpenească ce marchează urcatul oilor la munte în localitatea suceveană Bucşoaia-Frasin.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, au fost 10.000 de persoane, cei de la Consiliul Judeţean au anunţat, însă, că în total au fost 30.000.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, au fost 10.000 de persoane, cei de la Consiliul Judeţean au anunţat, însă, că în total au fost 30.000.
Evenimentul Hora Bucovinei este dedicat promovării tradițiilor și obiceiurilor specifice stânei turistice din Bucovina. Balmoșul, berbecuțul la proțap, ciorba de miel, dar și urda sau cașul proaspăt au fost la loc de cinste, spre bucuria pofticioșilor care nu au plecat acasă înainte de a gusta din fiecare. Serbarea câmpenească de la Bucsoaia –Frasin a început cu o parada a cailor, câinilor ciobanești și a gospodarilor cu tradiție în păstorit.
Gospodarii din mai multe zone ale Bucovinei au prezentat cai de munte, trăsuri, şi portul popular, iar la final o turmă de oi a fost mânată de către ciobani prin mijlocul spectatorilor. Totul a fost în ambianță de tarafuri şi fanfare.
Cei prezenţi au putut experimenta ei înşişi o mică parte din viaţa de la stână în zi de sărbătoare şi au mâncat din bucăţele tradiţionale bucovinene pregatite de oameni experimentati cum ar fi balmosul sau tocanita de porc pregătită cu mult drag de gospodari.
În locul scrisului cu oile pe deal, așa cum era în urmă cu câțiva ani, se putea vedea drapelul României. Președintele CJ, Cătălin Nechifor, a venit însoțit de fostul prefect, Florin Sinescu, dar și de senatorul PSD, Neculai Bereanu. Din tabăra PSD, parlamentarii au ieșit la Hora Bucovinei, fiind mai prezenți aici decât în conferințele de presă care au devenit déjà o amintire pentru politicienii suceveni. Gavril Mârza, Eugen Uricec, Ion Stan, Ovidiu Donțu, dar și parlamentarii care parcă se dau trecuți la alte partide sau independenți cum ar fi Cezar Cioată și Mihai Neagu sunt alte nume de politicieni care au ținut să fie la ediția din acest an a Horei Bucovinei.
Nu a lipsit nici senatoarea Steliana Miron, fiind singurul parlamentar PNL din opoziție care a ținut să fie prezent în rândul oamenilor, la Bucșoaia.
Oficialitățile au fost primite în fosta tabără de elevi a orașului Frasin, acolo unde déjà a devenit tradiție organizarea acestei manifestări de către autoritățile primarul și viceprimarul orașului Frasin, Marinel Bălan și respectiv, Rodica Dobre. Dacă prefectul județului, Constantin Harasim, nu a venit, atunci subprefectul Atanasă Nistor a fost cel care a reprezentat Instituția Prefectului.
La stâna special amenajată care reprezenta zona Frasin, politicienii social-democrați în frunte cu Cătălin Nechifor au fost invitați la o gustare cu produse tradiționale. Atmosfera a fost cât se poate de plăcută așa că social-democrații și-au împărțit zâmbete și pupături. Nu au lipsit nici câţiva reprezentanţi ai PMP Suceava.
Pentru ca sărbătoarea să fie marcată ca la carte, organizatorii au amenajat în localitatea suceveană Bucșoaia câteva de stâni și standuri cu produse tradiționale, parada formațiilor participante, o expoziție de câini ciobănești, trăsuri de cai, cai de rasă și spectacol folcloric susținut de Ansamblul Ciprian Porumbescu din Suceava, Școala Populară de Artă, interpreții de muzică Populară Margareta Clipa, Sofia Vicoveanca, Aurel Tămaș, dar și alte formații de dansuri populare din județul Suceava și invitați din țară.
Evenimentul a atras peste 10.000 de vizitatori. Pe lângă cei amintiți mai sus, au mai ținut să fie prezenți primarii din comunele unde au fost amplasate stâni dar și alți invitați cum ar fi edilii din Drăgușeni,Todirești, Cacica, Horodnic și Voitinel.
Liberalii absenți pentru prima dată de la urcatul oilor la munte
Pentru prima dată de la demararea acestui proiect implementat de Gheorghe Flutur pe când a preluat șefia CJ în mandatul trecut, acesta nu a fost prezent. Domnia sa a motivat că a avut întâlnire la București cu o delegație din Germania. Chiar dacă nu au ajuns la această manifestare déjà tradițională, oamenii și-au amintit de Gheorghe Flutur și chiar de fostul președinte Traian Băsescu care făcea baie de mulțime în urmă cu câțiva ani la Bucșoaia.
„Ce vremuri erau. Păcat că nu a venit domnul Flutur. El era cel care a inițiat această manifestare și dacă nu ar fi fost domnia sa, nu era atâta lumea aici chiar dacă acum vin cei de la PSD. Noi suntem cu toată lumea”, ne-a declarat unul din primarii prezenți care a ținut să nu-I apară numele .
Chiar dacă nu câștigă mult din păstorit, ciobanii spun că traditia cresterii oilor a fost moștenită și trebuie dusă mai departe.
Ciobanii și producătorii de brânzeturi și-au etalat și au vândut produsele iar zvonul că ANAF și-ar face prezența le-a adus zâmbete. Turiștii dar și sucevenii s-au declarat încântați de eveniment. Unii dintre ei au venit aici și în anii trecuți iar alții pentru prima dată.
Ursescu Gavril este cioban de ani buni. A venit la manifestare unde și-a improvizat stâna de la Botușul Mare-Fundu Moldovei.
„În fiecare an am venit și fac parte din grupul organizatorilor. Avem mai multe sortimente de produse din lemn. Eu cresc 200 de oi și 40 de vaci, fermier în toată regula cum s-ar spune. E timp frumos, bine că vremea ține cu noi și cu toți cei care au venit aici să se simtă bine, să mai uite de griji”, ne-a spus fermierul
Și un grup de turiști spanioli au rămas impresionați de tradițiile din Bucovina. Dorin Paraschiv, ghidul acestui grup ne-a spus că ar fi indicat ca pentru aceste manifestări să se facă o promovarea din timp, astfel încât agențiile de turism să știe de astfel de evenimente. Jose Antonie, este unul din spaniolii care a venit alături de alți conaționali la această manifestare.
„E foarte frumos. Ne plac mănăstirile din România, ne-au plăcut mâncărurile, oamenii, peisajele. Suntem din Sevillia și la noi s-au pierdut din tradiții. Este uimitor cât de frumos s-a organizat aici și câtă lume a venit”, ne-a spus turistul.