Companiile austrice Egger și Holzindustrie Schweighofer cumpără de trei ani terenuri arabile din județul Suceava pe prețuri de nimic pe care apoi le cultivă cu plante energetice de pe urma cărora iau subvenții de sute de mii de euro. Numai că puțini sunt cei care știu că pentru cultivarea acestor plante energetice, între care și plopul, Uniunea Europeană acordă subvenții, așa că se mulțumesc cu bruma de bani oferită de magnații austrieci.
În mai multe sate din județul Suceava, cele două companii, prin societăți înregistrate la Rădăuți, au reușit să pună mâna pe sute de hectare de terenuri arabile. Numai în comuna Dornești, SC Fe Agrar SRL Rădăuți a cumpărat de la localnici suparafața de 327 de hectare, iar pentru alte 100 de hectare documentațiile încă nu au fost finalizate, nefiind încă înregistrate la Primăria Rădăuți.
În fiecare comună, austriecii au găsit persoane care se ocupă cu racolarea persoanelor interesate să vândă teren. Cei mai vulnerabili sunt bătrânii care nu au bani cu ce lucra pământul, tinerii care au plecat în străinătate, dar și cei care au teren ca moștenire și nu sunt dispuși să lucreze.
Totodată, companiile austriece, în cazul în care oamenii nu au reușit să-și finalizeze actele de proprietate asupra terenului și nu sunt intabulați, au grijă să se ocupe și de întocmirea documentelor astfel încât acesta este chemat doar să semneze contractual de vânzare-cumpărare al suprafeței de teren. Topograful Ovidiu Amarfei este unul din persoanele de contact ale companiilor austriece care se ocupă de măsurătorile terenurilor, iar numele lui este vehiculat de peroanele care au vândut teren.
Dacă în comuna Dornești, austriecii au oferit 100 de lei/ ar până anul trecut, în acest an prețul oferit este de 150 lei/ar dacă terenul este amplasat într-o zonă accesibilă.
Primarul comunei, Gheorghe Luță, a spus că terenurile cumpărate de companiile austrice prin societăți este de 327 în acte „și pentru alte 100 sunt în curs de întocmire a documentelor, deși terenul este déjà cultivat. Sunt sute de hectare cultivate cu plop, așa zisa plantă regenerabilă. Știu doar că este și un sat un delegate de-al lor care se implică n achiziționarea de terenuri. Prețurile oferite sunt infime însă atunci când omul vinde e decizia lui. Cert este că apăruse și de prin Bunești, o anume persoane pe care o chema Emilia, delegată tot de ei, se ocupa cu așa ceva și căuta să prostească oamenii să vândă terenul pe prețuri de nimic”, ne-a spus edilul comunei.
La Dornești, sute de hectare sunt cultivate cu plopi, iar cei care au parcele de teren cultivate cu alte culturi lângă plopi sunt indiferenți asupra acestei situații.
Pe de o parte, producția lor agricolă va fi diminuată, iar pe de altă parte, acel teren cultivat cu salcie va putea reveni în circuitul agricol după 20-25 de ani, în cazul în care acesta va fi curățat de plopi.
Și în comuna Grănicești, austriecii au cumpărat peste 200 de hectare de teren pentru a cultiva plante energetice. Însă numărul comunelor unde localnicii și-au vândut bucata de pământ pe prețuri de nimic este mult mai mare. Celor două unități teritoriale li se adaugă comunele Mușenița, Frătăuți, Bălcăuți, Calafindești, Dărmănești și Satu Mare.
Trebuie amintit că din 2011, moment în care plantele energetice au devenit eligibile la plata sprijinului aferent schemei de plată unică pe suprafață (SAPS), conform legislaţiei în vigoare, culturile energetice care dispun de sprijin financiar din partea UE sunt: salcâm energetic, plopul energetic, salcia energetică, iarba elefantului, mei, arbust de petrol, şofrănel şi altele.
Primarul comunei Grănicești, Gheorghe Nuțu, ne-a declarat că nu știa că Uniunea Europeană acordă subvenții pentru cultivarea de plante energetice. El a precizat că aceasta s-ar datora și faptului că nu s-a făcut o publicitate asupra acestei finanțări pentru ca românii să cunoască acest lucru.
Una peste alta, românii își vând terenul unor oameni care îi înșeală cu bună știință pentru că, din păcate, în România sunt încă mulți care nu au sau nu vor să-și lucreze pământul.
În comuna Hânțești, Holzindustrie Schweighofer a cumpărat prin SC Agraria SRL Rădăuți, suprafața de 186 de ha, iar în comuna Zvorâștea alte 400 de hectare.
Din promisiunile austriacului Gerald Schweighofer s-a ales praful
Gerald Schweighofer, proprietarul companiei Holzindustrie Schweighofer, declara în 2009 că intentionează să investească aproape 45 de milioane de euro în trei centrale pe biomasă. El spunea atunci că va inaugura o prima centrală termoelectrica de cogenerare la Rădăuți care va avea o capacitate de producție de 4,9 MW/ora și în alte două luni va deschide o centrală similară la Sebeș care va avea o capacitate mai mică, de doar 2,4 MW/oră. Gerald Schweighofer explica că noile centrale termoelectrice vor funcționa cu un combustibil ecologic, producând practic energie din lemnul căzut în păduri și care putrezește, din rumegușul rezultat din prelucrarea cherestelei, din scoarță de copac, dar și din frunzele uscate sau alte resturi vegetale.
Managerul austriac preciza că Holzindustrie a cumpărat în ultimii ani suprafețe importante de păduri, iar în 2008 chiar și aproximativ 5.000 de hectare de teren agricol în Botoșani pe care cultivă vegetație cu creștere rapidă care să fie recoltate la 7- 10 ani.
Singura problema pe care o întâmpina compania era, potrivit patronului austriac, faptul că în România nu exista o infrastructura forestieră bine dezvoltată.
„Dorim să construim drumuri forestiere, la fel ca în Germania, Slovacia, Cehia, Austria. Elveția are de 20 de ori mai multe drumuri forestiere decât România, iar în Austria astfel de drumuri sunt de 10 ori mai numeroase”, spunea Schweighofer.
Numai că de-a lungul anilor, deși au defrișat mii de hectare de pădure, magnatul austriac nu a investit nici măcar pentru un km de drum forestier.
acest articol contine si informatii gresite:
– pentru plop energetic nu se acorda subventie, subventia Saps este plata pe suprafata si se acorda si terenurilor necultivate. Deci ptr cultivarea plopului energetic nu se iau subventie pe cultura ci doar pe suprafata, verificat la Apia.
– distanta fata de vecini este conform legii de min. 3 metri, lucru verificat.
Este adevarat ca au putere de cumparare, dispun de bani lichizi comparativ cu mine un fermier care vrea sa achizitioneze cateva hectare si trebuie sa se
imprumute. Pretul pe care ei il ofera a fost si este pretul pietei,nimeni nu ofera mai mult iar ei au o logistica bine organizata.
Mai interesant ar fi un articol impotriva taierilor ilegale de padure si modul cum se spune ca achizitioneaza austriecii pe baza de bonus acele cantitati.
Eu personal sustin impadurirea, pacat ca se face pe teren austriac.
achizitionand terenurile au profitat de slaba pregatire a administratiilor locale,dar si de dezinteresul acestora ,sau si mai rau de necinstea lor si, cumparand terenuri cu suprafata mica si fara valoare s-au intabulat pe parcelele oamenilor din sat nerespectand normele si legislatia in vigoareAstazi localnicii sunt nevoiti sa se adreseze justitiei pentru a-si recastiga proprietatile …suportand aroganta si dispretul acestora sau al reprezentantilor lor Am o intrebare ;cat va mai dura pana vom fi nevoiti sa ne lasam batatura,pentru ca necinstea are coroana plina de diamante in statul roman..?