Fostul prefect al Sucevei, Florin Sinescu, încearcă să dea vina pe subordonatele sale în ce privește dosarul în care a fost reținut de către procurorii DNA. El le-a spus procurorilor anticorupție că documentele juridice au fost întocmite de către juriștii Prefecturii și a contat pe specialiștii în domeniu ai acestei instituții.
„Haideți, că și eu sunt jurist și știu cum se fac actele”, ar fi spus Sinescu uneia dintre juriste pe care o chemase în biroul său pentru a-i spune explicit că trebuie să întocmească actele juridice.
Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, cele trei angajate ale Serviciului Verificarea Legalității Actelor, aplicării actelor normative și contecios administrativ din cadrul Prefecturii Suceava, au fost chemate din nou la audieri la DNA după ce Sinescu a dat vina pe cele trei juriste în ce privește încheierea actelor cu privire la situația primarului comunei Udești, Săvel Botezatu.
Este vorba de șefa Serviciului, Gabriela Paranici, Claudia Nechifor și Maria Albu. Numai că declarațiile fostului reprezentant al Guvernului în teritoriu sunt contrazise de cele trei angajate care susțin în fața procurorilor anticorupție că acesta au fost chemate să întocmească actele așa cum le spunea superiorul lor, Florin Sinescu.
Trebuie amintit că în data de 20 februarie procurorii DNA au descins pentru a doua oară în biroul prefectului de atunci, Florin Sinescu de unde au ridicat mai multe documente. Procurorii DNA au intrat atunci şi în birourile angajaţilor de la Serviciului Verificarea Legalității Actelor de unde au ridicat mai multe documente. Şefa Serviciului, Gabriela Paranici, dar și Cătălina Nechifor au fost duse la sediul DNA în calitate de martor. În același dosar a mai fost citată ca martor și Maria Albu.
Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție- Serviciul Teritorial Suceava efectuau percheziţii la Instituţia Prefectului într-o cauză penală ce viza suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupție, infracțiuni de serviciu, infracțiuni de fals, comise în perioada 2012 – 2014.
mers cu procurorii. Potrivit unui comunicat de presă al DNA de atunci, „în cursul zilei de 20.02.2015, ca urmare a obținerii autorizațiilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 7 locații situate în municipiul Suceava și comuna Brodina județul Suceava, dintre care 3 sunt la sediul unei instituții publice (Instituţia Prefectului), iar restul la societatea comercială Forest Brod, la trei puncte de lucru, care a aparţinut primarului din Brodina, Vasile Melen, și la domiciliul prefectului Florin Sinescu, dar şi la Primăria Brodina. Sinescu este urmărit penal pentru trafic de influenţă, iar primarul din Brodina, Vasile Viorel Mele, pentru cumpărare de influenţă. Prefectul este acuzat de cinci infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Potrivit procurorilor DNA, trei infracţiuni se referă la Săvel Viorel Botezatu, primarul din Udeşti. Prefectul Sucevei nu a emis ordinul, „conform obligaţiilor prev deart. 16 alin (1) şi (2) din Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali,de încetare din funcţia de primar al comunei Udeşti, a inc.Botezatu Săvel Viorel, în perioada 01.10.2012 – 04.12.2014”, nerespectând astfel legea deşi Raportul de integritate al A.N.I., comunicat Prefecturii Suceava, a rămas definitiv prin sentinţa civilă a Curţii de Apel Suceava.
Practic, Sinescu, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu de către prefect, a obţinut un avantaj patrimonial pentru Botezatu, el încasând în perioada octombrie 2012 – decembrie 2014 un venit de 60.279 lei, precum şi unul nepatrimonial reprezentând funcţia de primar de care a beneficiat pe nedrept în această perioadă.