Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

Zile suplimentare de concediu pentru angajaţii DGASPC ca să nu se îmbolnăvească. N-o să crezi ce boli pot face!

cj suceavaUn proiect de hotătâre aprobat, joi, cu unanimitate de voturi de către deliberativul județean se referă la acordarea concediului de odihnă suplimentar directorului executiv al Direcției  Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului pentru anul 2015. Inițiatorul acestui proiect este nimeni altul decât  vicepreședinele Consilului Județean Suceava, Alexandru Rădulescu, care își susține proiectul prin aceea că  s-ar impune în baza buletinelor de determinare emise de autoritățile abilitate în acest sens, respectiv Direcția de Sănătate Publică Suceava.
like-facebookSpecialiștii DSP consideră că neacordarea celor 5 zile de concediu i-ar îmbolnăvi pe angajațiI de la Protecţia Copilului,  care ar putea fi aduși în situația să îşi piardă luciditatea, iar femeile ar putea face anexită (boală inflamatorie pelviană) și metrită (inflamaţie a uterului).
Numai că acest buletin a fost făcut de către această direcție la solicitarea CJ  care cere „expertizarea locurilor de muncă cu condiții periculoase sau vătămătoare, pentru personalul care își desfășoară activitatea prin operare la calculator, în cadrul acestei unități, respectiv sediul administrativ”.
Și iată răspunsul dr.Ingrid Irimescu Kruk, medic specialist Medicina Muncii din cadrul DSP Suceava, Compartimentul evaluare factori de risc din mediul de viață și muncă: 
„Factori fizici-iluminarea ecranului, fenomenul de vibrare a imaginilor derulate pe ecran, heterogenitarea spectrală a culorilor, dimensiunile, forma și contururile caracterelor, contrastul imaginii, Solicitarea vizuală și mai précis a acomodări pentru vederea de aproape, agenții biologici existenți la nivelul tastaturii, suprasolicitarea fizică, efortul fizic prin mișcări repetate de aducție sau flexie și pronație a mâinii și a pumnului sau mișcări de supinație și prosupinație, poziție sezandă prelungită, suprasolicitare neurospihică, solicitare postural determinată de spațiul insuficient pentru picioare și genunchi, elemente care pot induce poziții anormale a căror menținere este dificilă”, sunt factorii care ar îmbolnăvi angajaţii de la DSP.
Este însă greu de crezut ca angajatul să-și revină în 5 zile concediu ținând cont de ce boli profesionale riscă. Mai précis, specialiștii DSP au stabilit că angajatul poate suferi astenopie acomodativă prin suprasolicitarea analizatorului vizual-acomodativă, de convergență, nervoasă –mergând până la neuro-psihcie. Alte boli ar fi mononeuropatia membrelor superioare, trombofelbita profuncă a membrelor interioare și pneumopatia cauzată de agenți patogeni.
La toate acestea se pot adăuga și boli legate de profesie respective hipertensiune arterialăși boala cardiac ischemică rin suprasolicitare neuropsihică, nevroze și alte boli neuropsihice, poziția sezandă prelungită și impusă determină afectarea scheletală cu predominanță la nivelul cefei, umărului și a membrului superior drept, feselor, boli genitale la femei, respectiv anexite și metrite.
După ce au analizat locul de muncă, posibile boli, DSP Suceava a stabilit o serie de măsuri de sănătate și securitate la locul de muncă. Și anume –îmbunătățirea microclimatului și a condițiilor de iluminat la locurile de muncă, organizarea și planificarea lucrărilor cu evitarea aglomerațiilor, timpul de lucru în fața videoterminalului nu va depăși 4 ore, în cazul în care activitatea are character continuu. Se recomandă ca pauzele să se efectueze de operator prin părăsirea locului de muncă -5 minute la fiecare 45 de minute de lucru în fața videoterminalului, pentru activități monotone repetitive, amenajarea ergonomică a postului de lucru. Postul de muncă trebuie să fie astfel proiectat încât lucrătorul așezat, să aibă poziție fiziologică comodă în spațiul lăsat liber de planul de muncă și supravegherea medical la angajare și periodic a tuturor salariaților”.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*