Un bărbat, în vârstă de 71 de ani, din localitatea Mălini, a fost internat în Secţia Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Suceava, în stare foarte gravă, fiind diagnosticat cu botulism. Bărbatul a ajuns în această situaţie după ce a consumat o conservă de peşte marinat şi cârnaţi de la Crăciun, ţinuţi în untură.
Medicii de la Spitalul Municipal Fălticeni l-au transferat la Spitalul Judeţean Suceava. Cadrele medicale sunt rezervate în privinţa şanselor de supravieţuire.
Adjunctul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, Cătălina Zorescu a afirmat că serul antibotulinic care ar putea să salveze viața acestuia nu se găsește deloc în România și nici în țările învecinate. Zorescu a făcut un apel la populație să aibă grijă la modul de sterilizare și păstrare a alimentelor preparate în casă.
Botulismul este o afecțiune cauzată de ingestia unei toxine produsă de Clostridium botulinum, care poate bloca transmitereaimpulsului nervos la fibrele musculare.
Toxina este ingerată odată cu consumarea unui aliment contaminat. De asemenea, toxina poate contamina, în cazuri mai rare, plăgile deschise.