Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Pimen, a criticat, joi, în cuvântul de învățătură după sfânta liturghie de la Mănăstirea Voroneț, clasa politică care nu sprijină restituirea fondului bisericesc, respectiv a pădurilor. Înalta față monahală a amintit că era îngrijorat atunci când se intenționa scoaterea orei de religie din școli, însă până la urma credința a fost cea care a biruit.
„Aceste valori de patrimoniu au nevoie de îngrijire. Și totuși, oamenii politici străini de credința, străini de credința noastră, străini de cultură, străini de tot ce are România nu vor să ne restituie fondurile care ne-am aparținut din care putem să îngrijim aceste valori de patrimoniu dar și căminele de bătrâni, bolnavi și să-I ajutăm și pe cei săraci. Atât de împietriți sunt acești politicieni, și marea lor majoritate. Marea lor majoritate și totuși trăim în această lume cu adevărat materialistă..Acum câteva luni de zile s-a zis ….afară cu predarea orei de religie în școală. Și mulți eram îngrijorați ca nu cumva părinții nu își înscriu copii la ora de religie, nu fac cerere…eu știu ce greutăți or avea, și acei mai mărișori și ei ca tinerii și n-a fost așa… Toți elevii au fost înscriși la ora de religie…ce mare biruință, în această lume ,pe care cei care o conduc politic și economic o vor să fie fără Dumnezeu.Să organizeze ca o societate fără Dumnezeu, Dumnezeu este mai mare și nu ne rămâne decât să trăim credința cu adevărat. Iubiți credincioși,viața creștină a fost trăită de-a lungul veacurilor cu necazuri. Dumnezeu este mai mare și mai puternic,trebuie numai să avem credință cu adevărat.Să nu fie sminteală.Viața creștină a fost propovăduită de-a lungul veacurilor Puterea cea mai mare este dragostea , ori iubirea creștină cum a spus Mântuitorul este <să vă iubiți unii pe alții așa cum v-am iubit și eu pe voi”, a spus IPS Pimen.
Înalta față monahală este convinsă că dacă nu se va schimba decizia Înaltei Curți de Casație și justițieîn favoarea Arhiepicopiei Sucevei și Rădăuților, mai târziu și „oamenii cu scaun la cap vor regreta”.
„Iată-ne aici la Voroneț, ani de zile s-a încercat pentru aceste chili și nu vroiau, și nu vroiau, erau din lemn, dar le erau ca un adăpost pentru biserică, perete exterior. Și nu vroiau… dar până la urmă s-au lăsat convinși și cred că rugăciunile maicilor de aici le-au convins ,le-au înmuiat inimile …Nu cum m-ai fac eu câteodată , mai batjocoresc, ele au biruit prin credință și .așa se va birui. Oricum dacă rămâne mai departe hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție că nu am fost proprietary pe bunurile fondului bisercesc din Bucovina ,aceste valori de patrimoniu nu vor mai avea îngrijirea de care au nevoie. Și totuși Dumnezeu va rândui, eu nu voi mai trăi până la vremea aceasta , voi muri ,dar va veni vremea când și cei cu scaun la cap își vor da seama. Este o mare minciună să spui că biserica din Bucovina nu a fost proprietarul bunurilor sale. Vom vedea, rugaciune, rugăciune și răbdare,,, a mai spus IPS Pimen care a mai amintit că,,, nu e totul să ai, ci ceea ce ai să chivernisești cu grijă, dacă este risipă e ca și cum ar trece apa prin ciur, dar maica stareță a chivernisit bănuț cu bănuț și a făcut ceva frumos,aici la Voroneț,,.
Trebuie amintit că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins irevocabil, ca fiind nefondat, recursul FBORB împotriva deciziei Curţii de Apel Cluj, unde s-a judecat cel mai important dosar de revendicare imobiliară din judeţul Suceava. Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei – Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor pe de o parte, Direcţia Silvică Suceava – RNP Romsilva şi Statul Român, pe de altă parte, s-au judecat 14 ani pentru 192.000 de hectare de pădure, din care s-a acceptat în prima instanţă retrocedarea a 166.000 de hectare către FBORB.
Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondat recursul declarat de Fundaţia Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei – Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, împotriva Deciziei nr. 147 din 13 noiembrie 2013 a Curţii de Apel Cluj, împotriva încheierilor pronunţate în 21 iunie 2012, 11 septembrie 2012 şi 17 septembrie 2012 ale Curţii de Apel Cluj, respingând ca nefondate şi recursurile înaintate de RNP Romsilva – Direcţia Silvică Suceava şi de către intervenienta Fundaţia Pro Fond Bis 1946 Semper, împotriva aceleiaşi decizii ale instanţei clujene. S-a respins, de asemenea, acordarea cheltuielilor de judecată pentru o persoană intervenientă.Membrii Fondului Bisericesc Ortodox al Bucovinei (FBOB) se vor adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg.Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondat recursul declarat de Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei (FBOB) faţă de decizia Curţii de Apel Cluj care a respins, la rândul său, în urmă cu un an, retrocedarea pădurii revendicate de Fond. Decizia este irevocabilă şi, astfel, seria acestor procese se încheie în România.
Avocatul Vasile Tudor, cel care a reprezentat Fundaţia la instanţă declară că decizia judecătorilor români îi determină pe cei care au pierdut să-şi caute dreptatea la CEDO.
„Cel care este înscris în Cartea Funciară ca proprietar este considerat ca simplu administrator. Este inadmisibil. Ar însemna ca toate persoanele fizice şi juridice din Bucovina care au înscris dreptul de proprietate în Cartea Funciară anterior anului 1938 să nu-şi justifice proprietatea pentru că într-o zi va veni statul român şi va spune că a avut doar folosinţa acelui bun, iar statul a fost proprietar”, a declarat avocatul.