Sute de credincioşi au participat, joi, de Sfântul Gheorghe, la hramul Mănăstirii Voroneţ, unde un sobor de preoți în frunte cu ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, au oficiat slujba religioasă. Vremea a fost frumoasă, iar peisajul și căldura au fost numai bune ca cei veniți să asculte slujba religioasă să stea în curtea complexului monahal. Soborul de preoți, măicuțele de la Mănăstirea Voroneț, dar și ceilalţi invitaţi au urcat pe o scena special amenajată pentru această zi. IPS Pimen a hirotonit ca preot pe Iulian Florea din Cornu Luncii.
Localnici, grupuri de turişti, apropiaţi ai mănăstirii au participat cu evlavie la evenimentul religios, devenit o sărbătoare a Voroneţului, un prilej de întâlnire a celor care preţuiesc Voroneţul – mănăstire cunoscută în toată lumea pentru pictura sa interioară şi exterioară deosebită, care face parte din monumentele româneşti trecute în patrimoniul mondial UNESCO – dar şi din preţuire pentru obştea de maici de la Voroneţ, în frunte cu maica stareţă, stavrofora Irina Pântescu.
Efortul făcut de maica stareţă Irina Pântescu, împreună cu obştea de maici, a fost apreciat şi de această dată de ÎPS Pimen, care a amintit în cuvântul său de învăţătură de minunile săvârșite de Sfântul Gheorghe „cu puterea lui Dumnezeu sunt nenumărate, și avem scrisă viața lui”, dar și de vremurile comuniste în care multe mănăstiri au fost închise, între care şi Voroneţul, dar care după 1990 şi-au redeschis porţile şi sunt întreţinute cu cheltuieli mari. IPS Pimen a lăudat maicile mănăstiri care nu s-au lăsat și au ridicat chillii deși au avut opreliști, dar prin credință „au biruit”.
„Credința este aceea care ne face fericiți. Fapte săvârșite de cei credincioși și de cei necredinicioși ,și mulți dintre cei necredincioși au îmbrățișat credința creștină. Puterea lui Dumnezeu pentru faptele minunate nu pot fi explicate decât fiind săvârșite cu puterea lui Dumnezeu…Credința este aceea care ne dă putere, care vine de la Dumnezeu. Credința este aceea care a creat pe lume pentru oameni,tot ce vedeți, atâtea opere de artă, de cultură și un exemplu este Mănăstirea Voroneț. Cum vin oamenii aici cum se luminează, dacă avem ochiul sufleului deschis, avem pe toate cele din jurul nostru”, a spus IPS Pimen.
În ajunul hramului, măicuţele au împodobit cu flori proaspete icoana Sf. Gheorghe din biserică şi au oficiat slujba de priveghere. Altarul a fost frumos împodobit cu cetină de brad şi flori proaspete, cu ştergare populare şi icoane cu chipul Sfântul Gheorghe. La finalul Liturghiei, ÎPS Pimen i-a binecuvântat pe credincioşi şi le-a împărţit anaforă.
Marișcan Doina, în vârstă de 61 de ani, din Voroneț a spus: „Am venit la mănăstire pentru că este o slujbă deosebită iar înainte de a intra aici în curte pentru a asculta slujba religioasă, am aprins o lumânare la mormântul părinților mei. Vin îmbrăcată în costum popular tradițioanl și mi l-am făcut singură. E frumos să vii în aceste haine de sărbătaore mai ales că eu mi le-am făcut singură. Aici am crescut în Voroneț iar de când mănăstirea a fost deschisă și s-a înființat obșea de maici vin destul de des. Hramul nu era al mănăstirii ci a satului,până nu s-a făcut mănăstire de maici”.
„Ne bucurăm că suntem împreună cu maica stareță, cu obștea acestei mănăstiri, cu IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, sunt pentru a 13-a oară la acest hram al mănăstirii de Sf .Gheorghe. Nu am ales Voroneț-ul, cred că pe mine m -a ales mănăstirea Voroneț . În 2003, am început restaurarea acoperișului acestei mănăstiri apoi, refacerea chiliilor pe latura de sud-vest, a urmat apoi lucrări de amenjare a aleelor, a rigolelor, a trotuarelor. Vin de mai multe ori pe an, nu numai de Sfântul Gheorghe. Toate mănăstirile sunt importante și toate au o valoare istorică, dar aici, la Voroneț, este un har aparte. Am simțit aceasta”, a spus Mircea Gheorghe Lețiu, om de afaceri din Satu Mare.
Arhitectul Virgil Polizu, cel care s-a ocupat de lucrările de restaurare a mănăstirii Voroneț a fost și el prezent.
„Am venit aici cu drag. Și vin de mulți ani,m-am ocupat de restaurare, ci partea de construcție și de consolidare și protecție a picturii, pavimente, trotuare, acoperiș, streșină, după cum se vede. . Totul a fost greu, lucrările de restaurare sunt niște lucrări dificile. Îți trebuie mai mult decât tehnică, îți trebuie un anumit grad de înțelegere, o anumită cunoștere a perioadei respective și acelor care au urmat și mai ales perioade de astăzi. E o mănăstire în care viețuiesc niște măicuțe.Trebuie să le creezi condițiile protecției patrimoniale, să le creezi condiții moderne de viață și de existență. Nu cred că are cineva curajul să înceapă lucrări de restaurare cu Voroneț-ul. Asta o fac de 40 de ani de când am terminat facultatea. Și am fost repartizat la Direcția Monumentelor Istorice a acelui timp, în anii 60 și am lucrat toate mănăstirile din Moldova”, ne-a spus Virgil Polizu
Monument arhitectonic unic în România, Mănăstirea Voroneţ a fost ctitorită de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare care i-a dat hramul principal „Sf. Gheorghe”. Mănăstirea Voroneţ, cunoscută în toată lumea pentru pictura sa interioară şi exterioară deosebită, face parte din monumentele româneşti trecute în patrimoniul mondial UNESCO. Este cunoscută şi prin faptul că aici este înmormântat Sfântul Daniil Sihastrul.
Stavrofora Irina Pântescu, stareţa mănăstirii, a spus că „Mănăstirea Voroneţ a fost construită de Ştefan cel Mare în 1488, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru că l-a ajutat să-i învingă pe turci. El a făcut această mănăstire într-un timp record pentru timpurile de atunci, şi chiar şi pentru cele de astăzi, în trei luni şi trei săptămâni de la punerea pietrei de temelie până la sfinţire”.