Deliberativul local din municipiul reședință de județ nu a ajuns la niciun rezultat, luni, așa că aleșii din Consiliul local se vor reuni din nou marţi, la ora 14.00 pentru a lămuri problema operatorului de salubrizare. Din cauza neînțelegerilor, sucevenii s-au trezit la buncăre cu ghene de gunoi în plus , deși nici unul nu este mandatat să o facă.
Problema operatorului de salubritate este destul de complicată din câte se pare din moment ce consilierii locali nu reușesc să ajungă la un consens iar sâmbătă 18 aprilie, la ora 24.00, a expirat contractul cu firma Rosal condusă de Andrei Prigoană, iar Primăria desemnase Diasil și Florconstruct, ambele din Suceava să continue activitatea, în urma evaluării ofertelor. De cealaltă parte, “Rosal” a contestat decizia autorităților locale, ba mai mult a făcut sesizare la DNA.
În cadrul ședinței Consiliului Local au fost avansate două propuneri astfel încât salubrizarea să fie împărţită între doi operatori – Rosal în zonele Centru, George Enescu, Obcini şi asocierea Diasil” – Florconstruct în cartierele Burdujeni, Zamca, Iţcani, până la soluţionarea contestaţiei depuse de “Rosal”, verdictul urmând a fi dat pe 2 iunie.
Edliul Sucevei, Ion Lungu susține că situația în acest moment este de forţă majoră și că prelungirea contractului cu Rosal nu are o bază legală. Rosal Grup Bucureşti, operatorul al cărui contract a fost valabil până pe 18 aprilie 2014 şi care, în virtutea faptului că nu s-a ţinut licitaţie pentru desemnarea noului prestator, îşi revendică dreptul la prelungirea vechiului document.
„Dacă nu luăm nici azi o decizie, orașul ar rămâne nemăturat, Prefer să-mi dau demisia din funcţia de primar, decât să prelungesc contractul cu Rosal, fără bază legală”, a spus Lungu. Rosal Grup a cerut Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) suspendarea procedurii de atribuire temporară a serviciului de salubritate menajeră pe bază de invitaţie la negociere.
Printr-un avocat, compania bucureşteană a adus la cunoştinţa autorităţilor sucevene că pe pagina web a CNSC a fost publicată o decizie prin care se arată, fără nicio motivare, că procedura contestată se suspendă şi că respectarea actului cu pricina este obligatorie. Rosal Grup Bucureşti, operatorul din ultimii 8 ani, nu se mai poate ocupa de adunarea şi transportarea în rampă a deşeurilor menajere.
Aceasta deoarece prevederile legale în vigoare stipulează că prelungirea contractului de salubritate este posibilă doar cu 6 luni înainte de expirarea acestuia, lucru care nu s-a întâmplat. În paralel, autorităţile locale din municipiul Suceava au iniţiat procedurile pentru organizarea şi desfăşurarea licitaţiei propriu -zise de desemnare, pentru o perioadă de 12 ani, a prestatorului titular al serviciului public de salubritate menajeră. Doar 15 din cei 18 consilieri locali prezenţi l reuniunea deliberativului local au votat pentru proiectul aflat pe ordinea de zi însă acesta nu a trecut, fiind nevoie de 16 voturi. Reamintim că şi sâmbătă consilierii locali au încercat să ia o decizie în privința operatorului temporar care va asigura salubrizarea menajeră, până la desemnarea unui câștigător prin licitație. Cert este că, de sâmbătă, în Suceava acționează doi operatori, dar niciunul nu are un contract valabil.