Zeci de oameni împreună cu primarul din Liteni, Tomiță Onisii, s-au adunat, vineri, la orele amiezii, la Izvorul Tămăduirii, situat în locul numit Poiana Ursului. Potrivit tradiției, după sărbătorile pascale, în Săptămâna Luminată, în prima vineri de după Înviere, localnicii, dar și cei din satele limitrofe, se adună la un izvor cu puteri miraculoase pentru a-şi umple sticlele cu apă sfinţită de soborul de preoţi.
Vremea a fost superbă, iar celor din părțile locului li s-au alăturat prefectul județului, Constantin Harasim, senatorul PSD, Ovidiu Donțu, primarul din Vorona, județul Botoșani, Ştefan Aurel, fostul primar al orașului Fălticeni în mandatul trecut, Vasile Tofan, dar și Mihai Axinte, care a fost 30 de ani primar în Liteni şi patru ani viceprimar. Slujba religioasă de sfinițire a apei a fost oficiată de opt preoți, cea mai în vârstă față bisericească având vârsta de 79 de ani și este din Dorohoi, județul Botoșani. La final, preoţii au stropit cu agheasmă apa, dar şi mulţimea prezentă la eveniment.
Scurt istoric. Se spune că în anul 1918, un soldat care se întorcea de pe front, orbit din cauza unei explozii, a poposit în Poiana Ursului. Aici a auzit vocile unor străini şi le-a cerut ajutorul pentru a-şi potoli setea. Ei l-au dus la izvorul de pe marginea drumului, de unde a băut apa rece care avea să-i schimbe viaţa. După ce s-a spălat pe faţă, şi-a recăpătat vederea. Vestea minunii s-a răspândit cu repeziciune pe toată Valea Siretului şi locuitorii acestei zone mai păstrează şi astăzi credinţa că apa izvorului este bună de leac. După această minune, sătenii l-au numit „Izvorul Tămăduirii”.
Situat la marginea localităţii, izvorul a fost amenajat şi a devenit loc de pelerinaj în prima vineri de după Paşte. Marele romancier Mihail Sadoveanu spunea despre Poiana Ursului că este un loc plin de farmec, în care locuitorii obişnuiau să sărbătorească cele mai importante evenimente din viaţa lor.
Dacă odinioară, manifestarea consta doar în slujba oficiată de feţele bisericeşti, care sfinţeau izvorul din poiană, iar credincioşii plecau acasă cu apă sfinţită, de câţiva ani încoace, primăria oraşului Liteni a transformat această zi într-o adevărată petrecere câmpenească, devenind sărbătoarea localităţii, ce are ca rol identificarea valorilor culturale, tradiţionale specifice vetrei folclorice şi promovarea tinerelor talente locale.
Despre Izvorul Tămăduirii se spune că are puteri vindecătoare.
„Izvoare Tămăduitoare sunt și la noi în țară la mănăstiri sau în stațiunile balneare cum ar fi la Slănic Moldova, la Olănești, la Vatra Dornei. Însuși agheazma de astăzi, este izbăvitoare de boli și cu atât mai mult agheazma mare este mult mai vindecătoare decât agheazma mică. Ne bucurăm că am ajuns în această zi și veniți în număr atât de mare aici pentru a fi prezenți la resfințirea apei. Astăzi apele sunt sfințite, de Izvorul Tămădurii. Ne bucurăm că domnul primar împreună cu angajații Primăriei s-au gândit să facă această serbarecâmpenească pentru că omul trebuie să-și bucure și trupul nu numai sufletul”, a spus preotul Claudiu Vrăjitoru.
Primarul orașului Liteni, Tomiță Onisii, a declarat că în Poiana Ursului, de Izvorul Tămăduirii are loc doar slujba religioasă, iar dat fiind faptul că de la an la an această sărbătoare a luat amploare petrecerea a fost mutată, ca și în anul trecut, în centrul orașului.
„Am invitat la eveniment și pe președintele Consiliului Județean Cătălin Nechifor și pe președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, dar ne pare rău că nu au ajuns. Mulțumesc celor care au venit aici și celor care s-au implicat pentru această manifestare inclusiv, Consiliului Local, Jandarmeriei și Poliției”, a spus edilul orașului.
După ce a vorbit despre semnificația acestei zile și a acestui izvor, preotul Vasile Ruștie, de la Biserica Sf. Nicolae din Liteni, a spus că este o bucurie pentru întreaga comunitate a orașului Liteni.
„Niciodată dumneavoastră să nu vi se pară ca dacă se organizează așa o manifestare este ceva neobișnuit. În toată Europa, în fiecare oraș, fiecare comunitate are 4-5 sărbători sau ,,fieste,, cum li se mai spune. Noi avem numai o sărbătoare și aici toți ne întîlnim, ne bucurăm de această zi. După rugăciune venim și sărbătorim împreună. De aceea, eu îl felicit pe domnul primar pentru modul frumos, în care încearcă să facă această zi. Îl felicit și pe domnul Axinte, fostul primar care de asemeni s-a implicat. El a fost cel care a impulsionat această sărbătoare. Le mulțumim pentru că sprijină comunitatea locală. Mă bucur că au venit și autoritățile județului, domnul senator Donțu. Ceea ce vedem noi acum în societatea românească este oglinda societății noastre, din aștia care suntem, trebuie să ne ridicăm și să ducem această țară mai departe. Eu mă bucur că autoritățile centrale vin alături de noi. Dacă este mai rău dau dacă este mai bine, asta este. Când o să fie mai bine, vă invităm și atunci. Mulțumim și domnului prefect…îl așteptăm oricând … la Liteni sunt oameni liniștiți și credincioși. Liteni-ul este comunitatea cu cei mai puțini credincoși aparținând altor culte. Înseamnă că autoritatea și biserica ortdoxă ne-am făcut datoria”, a spus preotul paroh.
Preotul pensionar Emil Ciomârtan a precizat: „Vin de foarte mulți ani aici, de Izvorul Tămădurii. Sunt preot pensionar de mulți ani, dar am fost coleg cu părintele Vrăjitoru când am făcut școală”.
Onisii Elisabeta, în vârstă de 75 de ani, din Liteni, ne-a declarat că vine foarte mulți ani la acest izvor să ia apă sfințită în Ziua când se sărbătorește Izvorul Tămăduirii despre a cărei puteri se spune că sunt vindecătoare de boli.
„Aici am crescut pe aceste locuri și am venit special să iau apă sfințită. O beau pentru că e vindecătoare de boli”, ne-a spus femeia.