Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

FOTO „Paştele ţiganilor” sărbătorit cu oficialităţi la Gulea

pastele tiganilor2Poienița din satul Gulea-Dolhasca  a fost, joi, locul de întâlnire al comunității de rromi care au sărbătorit „Paștele Țiganilor” sau „Joia Verde”.  Tot joi, Partida Romilor, condusă la nivel de județ de Virgil Pohoață, a ales să sărbătorească și Ziua Internațională a Romilor care este marcată în fiecare an în data de  8 aprilie. Evenimentul a fost unul aparte față de alți ani, fiind implicată nu numai Partida Romilor, ci și consilierul pe probleme de rromi din cadrul Prefecturii Suceava, Alina Stan. Nu au lipsit nici prefectul județului, Constantin Harasim, subprefectul Atanasă Nistor, primarul orașului Dolhasca, Maria Cojocariu, și alți reprezentanți ai autorităților locale. 
Față de alți ani numărul comercianților a fost aproape invizibil  așa că cei prezenți s-au mulțumit doar cu câteva semințe vândute de către o localnică.
Pe o scenă special amplasată în poieniță, au urcat taraful condus de Liviu de la Botoșani, corpul de balet al Ansamblului Ciprian Porumbescu din Suceava care  a făcut o reprezentație de dans țigănesc,  iar spre seară o  formație de lăutari de la Mironu.
 
Sărbătoarea este una a bucuriei
 
pastele tiganilor1De vreo 70 de ani încoace, rromii din România sărbătoresc în Joia Verde. Totul a plecat de la grupul ursarilor, din care se trag mulţi dintre lăutari. Dat fiind că la sărbătorile româneşti ei erau cei care dădeau tonul petrecerii, cântându-le mesenilor, şi-au inventat propria petrecere pascală, în joia din Săptămâna Luminată. În acest an, se anunţă petrecere mare în localitatea Dolhasca, din judeţul Suceava. Însă, la origini, sărbătoarea vine din satul Gulea, din acelaşi judeţ, unde Sfatul Bătrânilor a încuviinţat-o. Deşi i se spune Joia Verde acestei zile şi în tradiţia românească, acest nume vine, după obiceiul rrom, de la poiana înverzită în care se ţine petrecerea pascală, cu bucate dintre cele mai alese, cu joc şi voie bună. Este un prilej de revedere a tuturor rudelor, din ţară şi din străinătate, prezente negreşit la marele eveniment. La fel ca şi Sfintele Paşti, aceste momente fac ca sărbătoarea să fie una a bucuriei şi a regăsirii celor dragi. Nimeni nu munceşte, că să se ţină la distanţă toate relele, se îmbracă haine noi, cele mai frumoase şi se petrece până-n zori.Deşi costumele tradiţionale ţigăneşti au cam fost înlocuite cu haine de firmă şi rochii preţioase, încă se mai păstrează obiceiul farmecelor de legat cununii în această zi.
 
Trofee pentru autoritățile județului,locale și lideri rromilor
 
pastele tiganilor6Consilierul pentru problemele etniei rome din cadrul Prefecturii Suceava, Alina Stan a spus că în acest an,  cele două evenimente Joia Verde și Ziua Internațională a Romilor s-au sărbătorit într-o comunitate mare, cea mai mare din județ, în satul Gulea. Alina Stan și liderul organizației județene a Partidei Romilor,Virgil Pohoață, au înmânat trofee primarului orașului, Maria Cojocaru, prefectului Constantin Harasim, subprefectului Atanasă Nistor,  Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului Județean de Jandarmi, și primarilor unde sunt importante comunități de rromi, primarului din Voitinel, Maria Pleșca, primarului din Valea Moldovei, Constantin Moroșanu, al comunei Pătrăuți, dar și liderilor etniei rome din județul Suceava.
Trofeul a fost atribuit  și deputatului Nicolae Păun care a trimis la manifestare pe secretarul general al Partidei Romilor, Cătălin Manea. Nu trebuie omis nici faptul că în semn de apreciere și dăruie în educație, câte un coș cu flori au primit cadrele didactice din Gulea.
Primarul oraşului Dolhasca, Maria Cojocaru, a declarat că romii din Gulia  sunt una dintre comunităţile cele mai numeroase din judeţul Suceava, iar colaborarea este una foarte bună.  Ea a amintit că în Gulea sunt mai multe proiecte în derulare însă cel mai imortant este finalizarea grădiniței, și a solicitat prefectului judeţului, Constantin Harasim,  sprijin pentru finalizarea clădirii. Cojocaru a spus că în acest moment trei grupe de copii studiază în case închiriate din cauza lipsei spațiului.
„Este destul de greu ca cei de grădiniță   să meargă la cea mai apropiată grădiniţă care se află la o distanţă de doi-trei kilometri de Gulea. Sunt 80 de preșcolari care au nevoie de grădiniță și să solicităm, domnule prefect, sprijin pentru finalizarea investiției”, a spus Cojocaru.
pastele tiganilorLa rândul său, prefectul Constantin Harasim a spus că Instituția Prefectului sprijină comunitățile de romi și că există o colaborare foarte bună  cu reprezentanţii lor din teritoriu. El a amintit că își amintește cu drag de aceste locuri mai ales că în copilărie avea obiceiul să vină la scăldat în râul Șomuz și pe Siret.
Ziua în care romii se adună cu toții din țară și străinătate
Mariana Chiriac este localnică din Gulea. A venit în poienița desprinsă parcă din povești, situată în   mijlocul satului la sărbătoarea comunității îmreună cu  rudele.
„Am pregătit pentru această zi așa cum se obișnuiește de Paște, dar să știți că amsărbătorit sfintele  sărbători ale Paștelui și atunci. Nu am mai făcut pască pentru că mai rămăsese ceva de atunci încă în rest bucatele le-am pegătit din nou Acum însă sărbătorit cu mai mare drag pentru că este Paștele Țiganilor sau Joia Verde.De la spectacol mergem să facem grătare și să ne adunăm cu familia casă petrecem și acasă”, ne-a spus femeia.
Virgil Constantin,  în vârstă de 65 de ani, este stabilit de 35 de ani în Botoșani. Originar din Gulea, acesta revine în fiecare an la Joia Verde.
„Aici m-am născut, am crescut și am copilărit. Am învățat să cânt la acordeon și prin natura acestei meserii m-am mutat la Botoșani. Acolo am și copii, dar tot cu ei am venit aici la rude. E frumos și mă simt minunat mai ales că de fiecare dată, când revin retrăiesc cu drag anii tinereții”, ne-a spus Virgil Constantin.
pastele tiganilor4Violeta Dârțu  este mediator sanitar în comuna suceveană Ciprian Porumbescu. A venit în calitate de invitat și spune că îi place o astfel de sărbătoare.
„Este prima dată când vin la o astfel de manifestare. Am o colaborare cu cei din Gulea pe linia rromilor iar această zi arată cât de uniți sunt. Este o zi specială pentru această comunitate”, ne-a spus mediatorul . 
Roman Aurel, originar din Gulea este stabilit de 12 ani în Germania.
„Am venit acasă la Gulea pentru că am avut o înmormântare și am stat și la Joia Verde. Este o vorbă ,,nicăieri nu-i ca acasă,, să știți de de multe ori de gândim la ea, chiar dacă avem de toate în Germania”, ne-a spus bărbatul.
 În judeţul Suceava, sunt declarate aproximativ 12.800 de persoane de etnie romă, din care 1.600 în oraşul Dolhasca, însă este posibil ca numărul lor să fie mai mare, datele amintite fiind înregistrate la ultimul recensământ.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*