Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Fostul director al Liceului Agricol din Rădăuți, cetățean de onoare al comunei Arbore

constantin ciobacaFostul director al Liceului Agricol din Rădăuți, Octavian Ciobâcă a fost făcut cetățean de onoare al comunei natale Arbore. Primarul comunei, Ionel Hrâncescu a declarat că deliberativul local a decis ca acestuia să-i fie acordat titlul de cetățean de onoare pentru actvitatea  sa literară prin are și-a adus contribuția la promovarea valorilor culturale ale localității. Profesor de științe sociale respectiv, filosofie  atunci când preda la catedră, a cochetat dar foarte puțin timp cu politica însă pasiunea sa, a fost încă din copilărie poezia.  Un pedagog carismatic  un intelectual pedant și un  om cetății.
 Octavian Ciobâcă este autorul a trei cărți „Arbore, mândria Bucovinei” , „Glasul sentimentelor” și „Dumbrăveni-mirific plai”.
 Fostul cadru didactic ne-a spus că a fost pasioat de poezie de mic copil . ,, Am fost foarte impresionat când tatăl meu  a murit .Eu aveam doar 5 ani . La vârsta de 15 ani am scris poezia,,,Îmbrățișarea mamei ce plângea,,,erau primele mele versuri în care am încercat să transpun sentimentele trăite când tatăl meu a plecat la Ceruri. Am scris de-a lungul anilor,nu m-am oprit,doar că nu am avut timp de publicat și poate nu am dat o mare importanță apariției lor. Dealtfel, să nu uităm că pe vremea comunismului,poeziile trebuaiu să aibă o anumită tentă ori eu nu eram făcut pentru așa ceva.Știa familia mea..mama mea..frații mei că sunt pasionat de poezie. Chiar și George Munteanu ,pe care l-am cunoscut știa de poeziile mele pe care le citea și chiar îi citise lui Marin Preda ,acesta din urmă m-a îndemnat să public dar nu am considerat aceasta o prioritate,, ,ne-a destănuit Octavian Ciobâcă.
like-facebookEl este absolvent al Liceului Eudoxiu Hurmuzachi din Radăuți și a Universității Alexabdru Ioan Cuza din Iași-Facultatea de Istorie Geografie și Drept.Și-a înscris numele în mai multe unități de învățământ La Colegiul Eudoxiu Hurmuzachi(1973-1976),ca profesor,dar ca și director al Liceului Industrial din Siret(1976-1982) și al Liceului Agroindustrial din Rădăuți(1982-1987). Vocația sa a fost recunoscută și încununată cu binemeritate titluri -Gradul I Didactic ,notat cu ,, Foarte bine,, și profesor evidențiat, titlu acordat de Ministerul Educației și Învățământului (Siret,1981-Rădăuți,1983).
 Între elevii pe care i-a avut și care au devenit personalități sunt deputatul Consantin Galan, distinsa interpretă de muzică populară, Margareta Clipa, preotul Constantin Hrehor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, primarul comunei Dumbrăveni, Ioan Pavăl, prof Apetrei Mihaela, director al Liceului Mihai Eminescu din Dumbrăveni, prof.dr.  Ion Gondar  și prof.dr Camelia Mihalciuc -Univesitatea din Suceava.
Octavian Ciobâcă a fos o voce cu autoritate și în cadrul Consiliului Municipale Rădăuți,în calitate de consilier independent(1992-1996),APR-1996200, și ca președinte a Comisiei de Urbanism și apoi a Comisiei Administrației Publice(2000-2004).
Constantin Hrehor  avea să spună despre fostul dascăl ,, Din înșiruirea de contemporani un nume cu rezonanță la catedra colegiului -Octavian Ciobâcă. Subliniez acest nume cu o considerație aparte,i-am studiat în special cursurile de filosofie și metoda sa m-a făcut ,,gânditor,,.Mi-a disciplinat gândirea și m-a făcut benefc în labirinturile stranii ale Poesiei.Profesorul preda flosofia ,de la antici la moderni, fără un anume suport didactic,extrem de fluent și de atratic,cu o coerență epică rar de întâlnit,, .
Fostul dascăl se pregăteșe pentru o nouă apariție ,de această dată despre orașul Siret, acolo unde și-a petrecut o parte din perioada cât a fost profesor și director.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*