Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Deputatul Ovidiu Cristian Iane solicită eradicarea discriminării asupra populației de etnie romă

ovidiu ianeDeputatul social de Suceava, Ovidiu Cristian Iane, solicită eradicarea discriminării cu precădere asupra populaţiei de etnie romă. Potrivit acestuia, „cu toate că trăim în perioada modernizării infrastucturii vieții și facilitării accesului la tehnologiile concepute pentru a ne îmbunătăți condițiile de trai, sărăcia, ca fenomen social, capătă, de asemenea, amploare la cote alarmante. Chiar dacă la nivel global, în ultimele decenii, numărul persoanelor aflate în condiții de sărăcie s-a înjumătățit, în ultima perioadă resursele acestora s-au împuținat, astfel încât, peste un miliard de persoane trăiesc astăzi în sărăcie extremă cu mai puțin de un dolar pe zi. Sărăcia este considerată ca fiind fenomenul în care un individ dispune de resurse materiale limitate care conduc la un mediu de trai deteriorat și care îl plasează sub nivelul minim acceptat de societate. Această condiție atrage după sine excluderea sa din cercurile sociale, deprivarea pe plan educațional, incapacitatea de a se dezvolta pe plan personal și automat cauzează dezechilibre grave în viața individului supus acestui fenomen. Conform statisticilor realizate la nivel european, în cadrul țărilor membre există circa 124 de milioane de oameni, adică aproximativ 25% din totalul populației, care sunt supuși riscului sărăciei și automat excluziunii sociale. Ținând cont de acest aspect îngrijorător și de faptul că una dintre minoritățile care prezintă cel mai ridicat risc de sărăcie este cea a romilor, Comisia Europeană a pus accentul pe această disfuncționalitate socială și a întreprins două măsuri importante cu rolul de a combate acest fenomen. Prima măsura de acest fel este elaborarea Strategiei Europa 2020 pentru care a acordat un trilion de euro în vederea creării locurilor de muncă, reducerea sărăciei și a excluziunii sociale și cea de-a doua măsura este reprezentată de platforma europeană creată, prin intermediul căreia toate statele membre implicate în acest demers să poată furniza idei și experiențe din teritoriu, cu privire la procesul de incluziune al romilor.

În România, conform ultimelor recensăminte realizate, 3,3% din totalul cetățenilor sunt autodeclarați de etnie romă, dintre care 63% locuiesc în mediul rural unde sunt afectați de o serie de factori care favorizează fenomenul de sărăcie, iar restul își desfășoară viața în mediul urban.

În ceea ce privește nivelul de școlarizare și calificare al acestei minorități, un număr de puțin peste 3000 de etnici romi frecventau învățământul superior de educație și circa 44 de mii urmau învățământul postliceal sau liceal, în 2011, factori care influențează în mod negativ accesul și integrarea acestora pe piața muncii.

Astfel, pentru combaterea sărăciei și segregării cetățenilor români de etnie romă, Guvernul a adoptat strategia de incluziune a romilor cu o serie de acțiuni ce vor fi desfășurate pe perioada 2015-2016 pentru care s-au alocat 430 de milioane de lei, urmând că procesul de educație și ocupare a forței de muncă să fie finanțat din fondurile europene structurale și de investiții din cadrul financiar multi-anual al Uniunii Europene.

Această strategie va acționa pe o serie de planuri decisive, printre care pe cel al “locuirii” în care se vor reabilita sau construi locuințe sociale pentru asigurarea unor condiții decente de viață, pe planul sănătății prin care li se va facilita accesul la servicii medicale de bază, totodata și burse pentru romii care doresc să studieze în domeniul sănătății, informarea cu privire la pachetul de sănătate de bază, angajarea unu asistent medical de etnie romă în comunitățile rome etc.

În domeniul educației, Guvernul inițiază programele “A doua șansă “ pentru cei care vor să reia procesul de scolarizare și “Școala după școala” prin care zeci de mii de copii de etnie romă vor fi incluși pentru a fi încurajați să adere și să rămână în sistemul educațional.

La nivelul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice s-a elaborat Strategia Națională privind Incluziunea Socială și Reducerea Sărăciei 2014 – 2020 prin intermediul căreia decalajele socio-economice să fie reduse și pentru a oferi tuturor cetățenilor șanse egale de trai și dezvoltare. Acțiunile acestei strategii vor fi centrate pe sprijin financiar adecvat, protejarea consumatorilor împotriva creșterii tarifelor la electricitate, protejarea persoanelor vârstnice aflate în pericol de sărăcie, servicii sociale adecvate, consolidarea asistenței sociale la nivel comunitar, pregătirea acestora în vederea ocupării forței de muncă și multe altele.

Aceste acțiuni îi vizează pe romi ca grup țintă, dat fiind faptul că cea mai mare pondere a acestei etnii trăiește în sărăcie absolută, însă fără a exclude alte grupuri socio-economice vulnerabile sau dezavantajate.

Aceste demersuri urmăresc implementarea valorilor de baza ale unei societăți, cum ar fi drepturile omului, demnitatea umană și nediscriminarea. În același timp romii trebuie să se bucure de drepturi și șanse egale în ceea ce privește accesul la educație, îngrijire medicală, locuințe și locuri de muncă.

Pentru succesul acestei inițiative solicit guvernelor Uniunii să implementeze politicile publice care vor conduce la eradicarea discriminării cu precădere asupra populației de etnie romă, iar autorităților locale le cer să se informeze cu privire la instrumentele financiare puse la dispoziție de Comisia Europeană și să se implice monitorizând progresele din teritoriu, si, bineînteles, să coopereze cu autoritățile și ONG-urile din domeniu pentru a diminua stigmatizarea romilor, excluziunea din viața socială, dar mai ales pentru a înregistra progrese în acest aspect”.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*